Στροφή 180 μοιρών για την κυβέρνηση: Σε δεύτερη μοίρα η ελάφρυνση χρέους!

Του Νώντα Χαλδούπη

Έτοιμη να δεχθεί να εγγραφεί στις… ελληνικές καλένδες το αίτημα ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους είναι πλέον η κυβέρνηση, καθώς προτιμά να αποφύγει τα δύσκολα μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση για να υποστηρίξει σθεναρά, έναντι των Ευρωπαίων, τις ελληνικές θέσεις για το χρέος.

Περιγράφοντας με αρκετά δραματικό τρόπο τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το Ταμείο είναι σαν να προτρέπει την κυβέρνηση να πέσει από τον 5ο όροφο, με την υπόσχεση ότι πριν την… πρόσκρουση στο έδαφος θα παρέμβει για να τη σώσει.

Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, με αυτή την αναφορά ο πρωθυπουργός ήθελε να περιγράψει τη διαπραγματευτική στάση του Ταμείου, το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ακραία μέτρα, όπως η μείωση κύριων συντάξεων, αλλά και μισθών στο Δημόσιο, που είναι βέβαιο ότι θα έχουν πολλαπλώς αρνητική επίδραση, οικονομική και κοινωνική, δίνοντας την υπόσχεση ότι αν εφαρμοσθούν αυτά τα μέτρα θα πιέσει τους Ευρωπαίους για μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, την οποία ως τώρα απορρίπτουν με μεγάλη επιμονή.

Αυτή η εκτίμηση για τις θέσεις του Ταμείου επιβεβαιώνονται και από τη δημοσιευμένη στο WikiLeaks υποκλαπείσα συνομιλία του Πόουλ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου τονίζει χαρακτηριστικά ότι αυτή τη φορά δεν μπορεί να δεχθεί «μέτρα του Μίκυ Μάους» («Mickey Mouse stuff»), ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές συνιστώσες της τρόικας θα ήταν έτοιμες να κάνουν υποχωρήσεις στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Τη στροφή της κυβέρνησης στο θέμα του χρέους, το οποίο περνά σε δεύτερη μοίρα, την επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας από τη Γερμανία. Ο Γιώργος Σταθάκης άφησε να διαφανεί ότι μπορεί να γίνει δεκτή μια καθυστέρηση στις αποφάσεις για το χρέος, τονίζοντας ότι μέχρι και το 2022 το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και η συζήτηση που πρέπει να γίνει αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Αυτή η δήλωση είναι ευθυγραμμισμένη με την πάγια θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού υπάρχει περίοδος χάριτος στις πληρωμές των ευρωπαϊκών δανείων, που διευκολύνουν την εξυπηρέτησή τους μέχρι και το 2022.

Με δεδομένη αυτή τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εκτιμάται ότι η τελική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, που άρχισε χθες σε γνωστό ξενοδοχείο και συνεχίζεται σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μπορεί να φέρει πολύ σύντομα τη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε βέβαιος, μάλιστα, ότι ως τις 22 Απριλίου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup, η συμφωνία θα έχει οριστικοποιηθεί.

Δεν είναι σαφές, όμως, πώς θα αντιδράσει σε αυτή τη συμφωνία το ΔΝΤ, δεδομένου ότι εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμές το ελληνικό αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα με το Ταμείο. Θεωρητικά, αυτή η συζήτηση μπορεί να μετατεθεί στο μέλλον, ώστε να προχωρήσει κανονικά η χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να αποφευχθεί μια κρίση το καλοκαίρι, όταν θα πρέπει να γίνει και μια μεγάλη πληρωμή ομολόγου, που κατέχει η ΕΚΤ.

Όμως το Ταμείο, είτε στο πλαίσιο της αξιολόγησης ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα είτε με την ιδιότητα του συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα πρέπει κάποτε να καταρτίσει μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία, εάν δεν δεχθεί πρόσθετα μέτρα η Ελλάδα και αν δεν δεχθούν μεγάλη ελάφρυνση χρέους οι Ευρωπαίοι, θα πρέπει να είναι εξίσου αρνητική με την αντίστοιχη έκθεση που καταρτίσθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ακόμη και αν η σημερινή πολιτική συγκυρία επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν μια, έστω πρόσκαιρη, λύση για να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση δεν παύει να ελπίζει ότι, τελικά, το Βερολίνο και οι άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης θα δεχθούν την έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τον τελευταίο λόγο γι’ αυτό θα τον έχει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, που εξαρχής επέβαλε την παρουσία του ΔΝΤ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*