A sign for Moody's rating agency is displayed at the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/GettyImages)

Moody’s: Προαναγγελία αναβάθμισης μετά τις κάλπες

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς η Moody’s, σε σημείωμά της με αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα και στις αναμενόμενες προσεχείς εκλογές σε σύντομο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος διατηρεί τη διαβάθμιση της ελληνικής οικονομίας 3 βαθμίδες χαμηλότερα σε αντίθεση με άλλους οίκους που τοποθετούν την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα μόλις από το αξιόχρεο. Η Moody’s έχει πολύ μεγάλη απόσταση και καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεδώνει το συμπέρασμα για σταθερή διακυβέρνηση με προφίλ που ευνοεί επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, πρέπει να προσεγγίσει την εκτίμηση των αγορών.

Σύμφωνα με τον οίκο, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που κρίνεται ως credit positive, (θετικό πιστωτικό γεγονός) σχολιάζει η Moody’s.

Σύμφωνα με τον Steffen Dyck, ανώτερος αντιπρόεδρο του οίκο, «η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άγγιξε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας μόλις μερικές έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Παρακάτω ο ίδιος αναφέρει ότι θα διεξαχθεί πιθανότατα νέα εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου. «Αυτός ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί βάσει του εκλογικού νόμου που επαναφέρει το μπόνους για το κόμμα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία, το οποίο ξεκινά από τις 20 έδρες για το πρώτο κόμμα εφόσον ξεπεράσει σε ποσοστό το 25% και αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%, με ανώτατο αριθμό τις 50 έδρες».

Όπως λέει, «με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι “credit positive” (θετικό πιστωτικό γεγονός). Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*