Πρωταθλήτρια στην φορολογία των ασφαλιστικών εργασιών  η Ελλάδα

[starbox]

Την υψηλότερη έμμεση φορολογία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Insurance Europe έχει η Ελλάδα μετά την περυσινή τροποποίηση του ΦΚΕ σε Φόρο  15% με τον νόμο 4334/2015. Στα περισσότερα κράτη μέλη στην Insurance Europe , η  έμμεση φορολογία διαμορφώνεται μεταξύ 4-5%  ενώ σε ορισμένα κράτη όπως η  Κύπρος για παράδειγμα υπάρχουν σταθερά ποσά ανά συμβόλαιο ανεξάρτητα ποσών.  Το χειρότερο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία της Insurance Europe είναι ότι οι έμμεσοι φόροι τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2013 και 2015 στερώντας την δυνατότητα ανάπτυξης και επενδύσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αν ο συντελεστής 15% της έμμεσης φορολογίας  προστεθεί  στο 30% της άμεσης φορολογίας , τότε η συνολική επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι 45% τουλάχιστον γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οι συντελεστές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.

Με 45% φορολογία (άμεση και έμμεση) επί των εργασιών τους   και των αποτελεσμάτων τους οι ελληνικές επιχειρήσεις  δυσκολεύονται  να προγραμματίσουν  και να υλοποιήσουν τις δράσεις τους και τα  επενδυτικά τους προγράμματα ενώ τα ασφαλιστικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και μάλιστα των ίδιων εταιρειών.  ‘Είναι αδιανόητο, μας έλεγε στέλεχος ξένης πολυεθνικής, το ίδιο  προϊόν της εταιρείας στην Υγεία στην  Ελλάδα να είναι 2,5 φορές ακριβότερο σε σχέση με το αντίστοιχο προϊόν της εταιρείας μας στη Γαλλία , στο Βέλγιο ή στη Γερμανία.’.

Η ανάπτυξη των εταιρειών και ειδικά αυτών στις Γενικές Ασφαλίσεις οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό  ελαστικής ζήτησης ως προς το εισόδημα γίνεται μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Εάν προστεθούν και τα επιμέρους μη φανερά κόστη (πχ προμήθειες στους διαμεσολαβούντες) η καθαρή αξία συμβολαίου που μένει ως έσοδο στην επιχείρηση γίνεται ελάχιστη.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία χώρα που η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και του Ασφαλιστικού θεωρούνται  βασικοί στόχοι , το να φορολογείς τόσο άγρια (εκτός από τους πολίτες) και την ασφαλιστική αγορά που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ασφαλισιμότητα έστω και συμπληρωματικά δεν είναι λάθος στρατηγική. Είναι  οικονομικό έγκλημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*