Μεταγραφή του Mario Greco από τη Generali στη Zurich

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

Επιβεβαιώθηκε η φημολογία του τελευταίου μήνα που ήθελε την ελβετική Zurich Insurance να έχει βολιδοσκοπήσει τον κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο διευθύνοντα σύμβουλο της ανταγωνιστικής Generali, Mario Greco, για να αναλάβει τα ηνία της. Η Ζurich παρέμενε ακέφαλη”από την 1η  Δεκεμβρίου, οταν ο  διευθύνων σύμβουλός της της Martin Senn παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις κακές επιδόσεις του ομίλου, ιδίως στον κλάδο γενικών ασφαλειών. O Greco θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαϊου, οπότε και θα διαδεχθεί τον Τom de Swaan, πρόεδρο της  Zurich Insurance που εκτελεί και χρέη προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Greco ήταν επικεφαλής του τομέα γενικών ασφαλειών στη Zurich έως τον Αύγουστο του 2012, οπότε μετακόμισε από τη Ζυρίχη στο Μιλάνο για να ηγηθεί του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου. Ο Greco ανέλαβε την Generali στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και θεωρείται ο αρχιτέκτονας της ταχείας ανάκαμψης της Generali και του διπλασιασμού της τιμής της μετοχής της.

Κατά την θητεία του 56χρονου μάνατζερ (που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey) η Generali πούλησε στοιχεία ενεργητικού αξίας 4 δισ. ευρώ (όπως την private bank που είχε στην Ελβετία)  μείωσε τα κόστη της και ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση ενόψει της θέσης σε ισχύος των αυστηρότερων κανόνων της Solvency II.  Κατόρθωσε επίσης να πείσει τις εποπτικές αρχές ότι δεν αποτελεί απειλή για την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και διεγράφη από την λιστα των συστημικά σημαντικών ασφαλιστικών. Η ένταξη στην εν λόγω λίστα συνεπάγεται αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και αυστηρότερη εποπτεία σε σχέση με τους “μη συστημικούς” ασφαλιστικούς ομίλους.

Η έλευση του Greco έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στη Zurich Insurance, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε προειδοποίηση αρνητικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου (την δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες), εξαιτίας των προβλημάτων του κλάδου γενικών ασφαλειών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*