Capital controls και φορολογικά βάρη θα καθηλώσουν τα κέρδη 2015 στα επίπεδα 2014

[starbox]

 

Στα επίπεδα του 2014 αναμένεται να διαμορφωθούν τα κέρδη του 2015 εξαιτίας των αρνητικών επιδράσεων που είχαν στο γ’ τρίμηνο τα capital controls και των φορολογικών επιπτώσεων στις εταιρείες και στους καταναλωτές από  το ΦΠΑ και των φορολογικών βαρών.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά το α’ εξάμηνο 2015, οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες κατέγραψαν αύξηση κερδών προ φόρων έναντι του 2014.  Μετά τα capital controls ο ρυθμός κερδοφορίας έπεσε.  Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα 2014,  η  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) εκπόνησε μελέτη για τα Οικονομικά Αποτελέσματα Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων έτους 2014 που έδειξε ότι

-Τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση 6,4%.

-Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 5,3% και οι ασφαλιστικές προβλέψεις κατά 2,3%.

-Τα κέρδη μετά φόρων κατέγραψαν μείωση 40%.

-To κόστος λειτουργίας μειώθηκε (-24,4% τα γενικά έξοδα).

sarrigeorgiou alexandrosΟ  κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφερε: «Το 2014 σημειώθηκε μεγάλη μείωση στην κερδοφορία κατά 40% των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Παρά τη σημαντικά μειωμένη κερδοφορία, υπήρξε αύξηση στα ίδια κεφάλαια και στις επενδύσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ενισχύεται η κεφαλαιακή επάρκεια και η φερεγγυότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς ενόψει και της εφαρμογής της αυστηρότατης ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency II από 1.1.2016».

Από τα μεγέθη αυτά γίνεται κατανοητό ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2014 έδωσαν ενδιαφέρον στην κεφαλαιακή ενίσχυσή τους (ίδια κεφάλαια) και στην αποθεματοίησή τους και λιγότερη έμφαση στην κερδοφορία. Ο φόβος για περαιτέρω φορολόγηση των κερδών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση προβλέψεων για το 2015 που δεν θα οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*