H FairFax καταγγέλλει την Muddy Waters για σπέκουλα

της Ελενας Ερμείδου

Αρνήθηκε επί της αρχής η Καναδική Fairfax τους ισχυρισμούς της Muddy Waters Research για χειραγώγηση περιουσιακών στοιχείων, υπογραμμίζοντας ότι η αναφορά του Δελτίου ‘short-seller’ ήταν «ψευδής και παραπλανητική.

Η καταγγελία, συγκεκριμένα αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από την έκδοση της έκθεσης της Muddy Waters Research, η οποία έδειχνε ότι η ασφαλιστική Fairfax εμπλέκεται σε «καταστροφικές συναλλαγές αξίας» για να παράγει λογιστικά κέρδη.

Η Fairfax, απαντώντας στην ανάλυση της Muddy Waters υποστήριξε ότι ούτε δέχτηκε τηλεφωνική κλήση ούτε έγγραφο πάνω στο θέμα αυτό, αντ’ αυτών η Muddy Waters δημοσίευσε την έκθεση με «μονόπλευρους, κακώς ενημερωμένους ισχυρισμούς και υπονοούμενα σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια που στόχο είχε το κέρδος από το short selling της μετοχής μας».

Οι εισηγμένες εταιρείες υπόκεινται συνήθως σε μια περίοδο νηνεμίας μερικών εβδομάδων πριν από την αναφορά των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. Απαγορεύεται να συζητούν ουσιώδεις οικονομικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στοιχήματα κατά του ενεργητικού της FairFax

Αναφορές στο θέμα τονίζουν ότι η Muddy Waters στοιχημάτισε κατά της μετοχής της καναδικής και των στοιχείων του ενεργητικού της με αποτέλεσμα η μετοχή της ασφαλιστικής στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων να υποχωρήσει -12% την περασμένη εβδομάδα, που ήταν και η μεγαλύτερη πτώση που δέχτηκε από το Σεπτέμβριο του 2008 και έπειτα.

Παραπλανητικοί ισχυρισμοί από την Muddy Waters Research

Η FairFax αφού εξέτασε την έκθεση των 72 σελίδων της Muddy Waters Research αρνήθηκε τα συμβάντα διαψεύδοντας όλους τους ισχυρισμούς και υπαινιγμούς της εταιρείας ότι η εταιρεία υποαπέδιδε και υπό το πλαίσιο αυτό εφάρμοσε επιθετικές πολιτικές. Η FairFax δήλωσε ότι όλοι οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί.

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Πρεμ Γουάτσα δήλωσε ότι η Fairfax είναι μια ισχυρή και ανθεκτική εταιρεία εδώ και πάνω από 38 χρόνια, και η οποία δεσμεύεται για την ακεραιότητα της, την εξυπηρέτηση των πελατών και την ευημερία των εργαζομένων της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*