Ν. Γεωργόπουλος, Cromar: άρρηκτα συνδεδεμένο το e-commerce με την cyber ασφάλιση

Με στόχο την ενημέρωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και την ενημέρωση των επιχειρήσεων εν όψει της αύξησης του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών το IW.gr και το banks.com.gr συνομίλησε με τον Νίκο Νίκο Γεωργόπουλο Digital Risk Insurance Broker, Cromar Insurance Brokers Co founder DPO Academy πάνω σε θέματα cyber ασφάλισης, προστασία έναντι οικονομικών επιπτώσεων από περιστατικά παραβίασης, τρόπους μετριασμού επιπτώσεων και εξασφάλιση επιχειρησιακής συνέχειας.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

Γιατί η ασφάλιση Cyber Insurance είναι απαραίτητη για το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Στο δυναμικό κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οι συναλλαγές γίνονται με την ταχύτητα ενός κλικ, η συνεχής επένδυση στην κυβερνοασφάλεια (Cyber Security) είναι απαραίτητη. Με την άνοδο των ηλεκτρονικών αγορών αυξάνεται και ο κίνδυνος των περιστατικών παραβίασης ασφάλειας και απώλειας δεδομένων, καθιστώντας την ασφάλιση Cyber Insurance απαραίτητη ανάγκη για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε αυτή την ψηφιακή εποχή, όπου οι ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών αποτελούν πρωταρχικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, η ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου Cyber Insurance είναι αναγκαία για την αύξηση του ποσοστού διαχειρισιμότητας του κινδύνου.

Προστασία έναντι οικονομικών επιπτώσεων ενός περιστατικού παραβίασης ασφάλειας.

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, μεγάλες και μικρές, διαχειρίζονται τεράστιο όγκο  δεδομένων πελατών, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών και στοιχείων πληρωμής. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων για μια επιχείρηση στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμάται σε περίπου 6,75 εκατομμύρια δολάρια . Σημαντικό μέρος του κόστους αυτού αποδίδεται σε νομικά έξοδα, αποζημιώσεις των πελατών των οποίων χάθηκαν τα προσωπικά δεδομένα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από ρυθμιστικές αρχές και το κόστος της ενημέρωσης των επηρεαζόμενων πελατών.

Μετριασμός των επιπτώσεων των παραβιάσεων δεδομένων.

Οι παραβιάσεις δεδομένων είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο στο τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου και οι συνέπειές τους μπορεί να είναι σοβαρές. Η ασφάλιση Cyber Insurance αναλαμβάνει να μετριάσει τις επιπτώσεις τέτοιων περιστατικών. Κατά μέσο όρο, μια επιχείρηση μπορεί να δαπανήσει πάνω από $1 εκατομμύριο δολάρια για εγκληματολογικές έρευνες, υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και υπηρεσίες παρακολούθησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών που επηρεάζονται μετά από ένα περιστατικό παραβίασης δεδομένων. Η ασφάλιση Cyber Insurance καλύπτει αυτές τις δαπάνες, παρέχοντας ένα οικονομικό μαξιλάρι και διευκολύνοντας μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία ανάκαμψης.

Εξασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας

Σε περίπτωση επίθεσης στον κυβερνοχώρο ή περιστατικού ransomware, οι λειτουργίες του τμήματος ηλεκτρονικού εμπορίου μιας εταιρίας μπορεί να σταματήσουν. Το κόστος διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω ενός συμβάντος στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι εντυπωσιακό, με το μέσο κόστος διακοπής λειτουργίας για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να φτάνει περίπου τα 700.000 δολάρια ανά ώρα. Η ασφάλιση Cyber Insurance παρέχει κάλυψη για τη διακοπή εργασιών της επιχείρησης και την απώλεια εισοδήματος, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν Cyber Insurance μπορούν να ανακάμψουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους πιο γρήγορα.

Συμμόρφωση με το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου υπόκεινται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο κανονισμών προστασίας δεδομένων. Η μη συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά πρόστιμα και νομικές συνέπειες. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Cyber Insurance περιλαμβάνουν κάλυψη για ρυθμιστικά πρόστιμα (όπου επιτρέπεται η καταβολή τους) και ποινές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το παγκόσμιο μέσο κόστος ενός περιστατικού παραβίασης ασφάλειας και απώλειας δεδομένων ανέρχεται σε περίπου $3,86 εκατομμύρια δολάρια , η ύπαρξη ασφάλισης Cyber Insurance καθίσταται μια στρατηγική επένδυση για την κανονιστική συμμόρφωση μιας εταιρίας.

Επιχειρησιακές επιπτώσεις ενός περιστατικού παραβίασης ασφάλειας.

Πέρα από το άμεσο οικονομικό κόστος, ο επιχειρηματικός αντίκτυπος ενός περιστατικού παραβίασης ασφάλειας μπορεί να είναι μεγάλος. Η απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών και της φήμης του εμπορικού σήματος μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Μελέτες δείχνουν ότι το 75% των καταναλωτών θα σταματούσαν τις αγορές τους από μια επιχείρηση μετά από ένα περιστατικό απώλειας δεδομένων. Η ασφάλιση Cyber Insurance δεν καλύπτει μόνο τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά βοηθά επίσης στις προσπάθειες διαχείρισης της φήμης, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των πελατών.

Χρόνος αποκατάστασης μετά από επίθεση Ransomware.

Μετά από μια επίθεση ransomware, ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση των λειτουργιών μιας επιχείρησης είναι κρίσιμος. Κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες έως εβδομάδες για να ανακάμψουν πλήρως, ανάλογα με τη σοβαρότητα της επίθεσης και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασής τους. Η ασφάλιση Cyber Insurance καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κόστους που σχετίζεται με την αποκατάσταση των λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών λύτρων, εάν είναι απαραίτητο, εξασφαλίζοντας μια ομαλότερη και ταχύτερη διαδικασία ανάκαμψης.

H ασφάλιση Cyber Insurance βοηθά τις εταιρίες να προστατεύσουν τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία και αυξάνει την ανθεκτικότητά τους.

Όσο η χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο θα συμβαίνει και με τους κινδύνους που συνδέονται με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η ασφάλιση Cyber Insurance δεν είναι απλώς ένα πρόσθετο στρώμα προστασίας- είναι μια στρατηγική επένδυση στη μακροζωία και την ανθεκτικότητα μιας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου. Αναγνωρίζοντας το αναπόφευκτο των απειλών στον κυβερνοχώρο και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων, οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να διασφαλίσουν τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία, να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη των πελατών και να εξασφαλίσουν ένα ισχυρό και ανθεκτικό μέλλον στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*