Tα συστήματα ασφαλείας που μπορούν να μειώσουν τα ασφάλιστρα

Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων ασφαλείας ADAS μπορεί να αποτρέψει τις συγκρούσεις στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου κατά περίπου 20%. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ασφάλειας.

Έτσι τα συγκεκριμένα συστήματα μετατρέπουν το αυτοκίνητο σε ένα πιο ασφαλές όχημα, γεγονός που αυτό μεταφράζεται, ακόμη και σε φθηνότερα ασφάλιστρα. Τα ποσοστά ασφάλισης αυτοκινήτου που σήμερα λαμβάνονται υπ’ όψιν από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι το κόστος του οχήματος, το ιστορικό οδήγησης, η τοποθεσία που κατά βάση κινείται το αυτοκίνητο και τα ετήσια χιλιόμετρα. Από την άλλη, τα συστήματα ADAS ανιχνεύουν εμπόδια, αυτοματοποιούν το φρενάρισμα και βοηθούν στη λειτουργία του τιμονιού, μειώνοντας αισθητά τα ποσοστά ατυχήματος, ενώ ορισμένες λειτουργίες, όπως οι αυτοματοποιημένες κλήσεις έκτακτης ανάγκης (eCall) και η έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας (ISA), έχουν γίνει πλέον υποχρεωτικές στην ΕΕ.

Τα οφέλη που αποκομίζει ο οδηγός από αυτά τα συστήματα είναι μεγάλα και έχουν να κάνουν με την μείωση του κόστους ασφάλισης. Η τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση σχετικά με τα ποσοστά ατυχημάτων δείχνει ότι αυτά τα συστήματα μπορούν να αποτρέψουν τις εμπρός συγκρούσεις κατά περίπου 20%. Όμως με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν συστήματα που δεν είναι στάνταρ, η χρήση τους είναι περιορισμένη, περιορίζοντας το ποσοστό αποφυγής συγκρούσεων στο 10%. Αυτά είναι τα στοιχεία ανάλυσης της εταιρείας LexisNexis που ειδικεύεται στις αναλύσεις δεδομένων και δείχνει την σπουδαιότητα των συστημάτων στην καθημερινή οδήγηση.

Όσον αφορά τις επισκευές, έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα πρότυπα στην ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η σωστή επαναφορά του αυτοκινήτου στην αρχική του κατάσταση. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αντίκτυπος της τεχνολογίας ADAS αυξάνει το κόστος ενός αυτοκινήτου και των ανταλλακτικών του, ενώ από την άλλη εάν το αυτοκίνητο επισκευαστεί σε επίσημη αντιπροσωπεία, πολλές εργασίες είναι πιο χρονοβόρες λόγω των προβλημάτων απόκτησης των ανταλλακτικών.

Σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των ασφαλίστρων παίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμβουλοι της ηλεκτροκίνησης προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, παρά την μείωση των ατυχημάτων λόγω των συστημάτων ADAS, η ηλεκτροκίνηση θα αυξήσει τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, κυρίως λόγω της κοινής οδήγησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, της χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων και των υψηλών τιμών των ανταλλακτικών. Παράλληλα, προβλέπουν ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα τα ασφάλιστρα για τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης θα αυξηθούν περίπου κατά 40% κυρίως λόγω του πληθωρισμού.

AΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*