Τιμές ενέργειας: Οι χώρες με την χαμηλότερη και υψηλότερη τιμή

της Ελενας Ερμείδου 

Η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη τιμή στην ενέργεια ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με την χαμηλότερη τιμή να την έχει η Νορβηγία σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΡΑΕ.

Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρέχει στους καταναλωτές και όλους τους συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά τη δυνατότητα ενημέρωσής τους για τη δυναμική διαμόρφωση των τιμών στις ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM).

Στον χάρτη αποτυπώνεται, για την τρέχουσα ημέρα, η μέση ημερήσια τιμή (€/MWh) της χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας για κάθε ευρωπαϊκό κράτος. Σημείωνεται ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν γίνει, η ακριβεία δεν περνά στους καταναλωτές σε όλα τα κράτη της Ευρώπης.

Μία ακόμα πρωτιά στην ακρίβεια που κατέχει η Ελλάδα είναι στην τιμή της Αμόλυβδης Βενζίνης λόγω της υψηλής φορολογίας. Για παράδειγμα η τιμή αμόλυβδης βενζίνης σε σχέση με Γερμανία είναι κατά 0,20 με 0,25 λεπτά ακριβότερη. Τεράστιες είναι οι διαφορές με την Μάλτα όπου το κράτος επιβάλλει εδώ και χρόνια πλαφόν και κυμαίνεται μεταξύ 1.15-1.35.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*