Νίκος Ζάχος: Οι διαμεσολαβητές είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης

Σε μία εποχή που ο ρόλος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης έχει αρχίσει να αμφισβητείται από πολλές ασφαλιστικές, η NP Ασφαλιστική παραμένει μία από τις ελάχιστες ασφαλιστικές εταιρίες που εμπιστεύεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο τα ανθρώπινα δίκτυα επαγγελματιών διαμεσολαβητών.

Μία στρατηγική επιλογή που έγινε όχι εξ’ ανάγκης αλλά κατ’ επιλογή των διοικούντων της Εταιρίας επιλέγοντας για την  ανάπτυξη του οργανισμού από το ξεκίνημα του το 2004 μέχρι και σήμερα, τον επαγγελματία ασφαλιστή. 20 χρόνια μετά, η NP Ασφαλιστική και οι Συνεργάτες της διαμεσολαβητές όχι μόνο δικαίωσαν κάθε προσδοκία των ιδρυτών της, αλλά δημιουργήσαμε όλοι μαζί μια Εταιρία – πρότυπο στην ασφαλιστική αγορά, μία εταιρία που χαράζει όραμα και δημιουργεί προοπτικές στους ανθρώπους της, μία εταιρία που στηρίζει στη πράξη τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα τους εταιρικούς της συνεργάτες και φυσικά, μία εταιρία που προσφέρει απόλυτη φερεγγυότητα και επαγγελματική ασφάλεια σε όλους όσους την εμπιστεύονται.

Από τα 20 χρόνια λειτουργίας της ‘’NP Ασφαλιστική’’, τα 12 χρόνια ήταν η περίοδος της ελληνικής οικονομικής κρίσης, η διετία της πανδημίας και τώρα δύο χρόνια με πολέμους, πληθωρισμό και παγκόσμια οικονομική ανασφάλεια και ύφεση. Ακόμη και σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια, η απόφαση της Εταιρίας μας να εμπιστευτεί τους διαμεσολαβητές της, την δικαίωσε απόλυτα.

Η NP Ασφαλιστική λόγω της ανθρώπινης διαμεσολάβησης κατάφερε να έχει τον υψηλότερο δείκτη διατηρησιμότητας συμβολαίων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, υψηλότερο μέσο ασφάλιστρο από τον ανταγωνισμό, αύξηση παραγωγής κατά την περίοδο του lockdown και σημαντική ανάπτυξη σε κλάδους όπως η περιουσία, οι αστικές ευθύνες, οι μεταφορές, τα ατυχήματα και η νομική προστασία.

Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΉΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Σε ένα περιβάλλον που οι ανάγκες ασφάλισης μεγαλώνουν, ο ρόλος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αλλάζει και γίνεται πιο απαιτητικός. Ο διαμεσολαβητής δεν είναι απλώς ένας πωλητής. Παρέχει πλέον ολοκληρωμένες υπηρεσίες από την ανάλυση αναγκών, τις συμβουλευτικές του δράσεις, την πώληση και κυρίως την εξυπηρέτηση μετά την πώληση του πελάτη του. Γιατί ο σύγχρονος επαγγελματίας δεν σταματά στην πώληση του προϊόντος αλλά βρίσκεται πάντα δίπλα στον πελάτη του είτε για την κάλυψη νέων αναγκών του είτε για να το βοηθήσει στη δύσκολη στιγμή της ζημιάς. Και αυτό είναι η προστιθέμενη αξία του επαγγελματία ασφαλιστή έναντι της απρόσωπης πώλησης μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες, τα τραπεζικά καταστήματα ή τα direct των εταιριών.

Για να επιτύχει μία ασφαλιστική εταιρία τους στόχους της θα πρέπει να δώσει νέες κατευθύνσεις στους συνεργάτες της, προσφέροντας τους εκπαίδευση, νέα δελεαστικά προϊόντα και μηχανογραφική υποστήριξη μέσα από νέες τεχνολογίες. Ενδεικτικά, η NP Ασφαλιστική – πέρα από την έντονη και απαιτητική επανεκπαίδευση των συνεργατών της – προσφέρει μία γκάμα από 140 προϊόντα που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη ασφάλισης στις Γενικές Ασφαλίσεις. Επίσης, έχει υιοθετήσει κάθε τεχνολογικό βοήθημα που μπορεί να κάνει παραγωγικότερη την λειτουργία του διαμεσολαβητή της με την άμεση επικοινωνία της σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το ανανεωμένο και σύγχρονο portal εκδόσεων, η ηλεκτρονική υπογραφή, η πλατφόρμα τιμολόγησης είναι μερικές τεχνολογικές εφαρμογές που ‘’λύνουν τα χέρια’’ των ασφαλιστών της.

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – Η ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΉ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΆΒΗΣΗΣ.

Ο διαμεσολαβητής καλείται πλέον να διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο στην ενημέρωση της κοινωνίας για νέες ανάγκες που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή αλλά και οι απαιτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη. Ο διαμεσολαβητής πρέπει να ενημερώσει τις επιχειρήσεις και για τις αστικές ευθύνες που πλέον βαρύνουν κάθε επιχείρηση και για τον κίνδυνο από τις κυβερνοεπιθέσεις και για τις καταστροφές που δημιουργούν τα φυσικά φαινόμενα. Η ελληνική κοινωνία είναι υπασφαλισμένη και οι διαμεσολαβητές είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν ώθηση στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Οι διαμεσολαβητές είναι εδώ, ο κλάδος είναι εδώ, μπορεί και πρέπει να προσφέρει, να στηρίξει και να συνδράμει στην ανάπτυξη. Χρειάζεται να μιλήσουν όλοι στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά για τους κινδύνους που διατρέχουν και τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα που μπορούν να δώσουν λύσεις σε δύσκολες περιόδους. Οι διαμεσολαβητές πρέπει να γίνουν οι ‘‘κυρίαρχοι του παιχνιδιού’’ με προτάσεις, να διεκδικήσουν μεγαλύτερους ρόλους, να αποκτήσουν περισσότερες εξειδικευμένες γνώσεις, να δημιουργήσουν όραμα στις επιχειρήσεις τους και να επιτυγχάνουν τους ετήσιους παραγωγικούς αναπτυξιακούς τους στόχους.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Οι επιχειρηματικές συνθήκες της ιδιωτικής ασφάλισης αλλάζουν θεαματικά και εμφατικά. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και ενίοτε αθέμιτος, οι εξαγορές επιχειρήσεων είναι έντονες, νέα προϊόντα και νέες ανάγκες παρουσιάζονται καθημερινά. Οι διαμεσολαβητές είναι οι μόνοι που μπορούν να παρουσιάσουν άμεσα τα νέα προϊόντα ασφάλισης, να δώσουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα και ανάγκες που προκύπτουν στη κοινωνία και οφείλουν να βρεθούν δίπλα στον ασφαλισμένο στην δύσκολη στιγμή όταν καμία πλατφόρμα δεν θα του δώσει λύση.

Ο επαγγελματίας ασφαλιστής οφείλει να είναι σταθερός, πειστικός, φερέγγυος απέναντι στον πελάτη του. Να βρίσκει τις πραγματικές του ανάγκες και να του προτείνει το καλύτερο δυνατόν προϊόν. Να ενημερώνει με ‘’χειρουργική λεπτομέρεια’’ για τους όρους των συμβολαίων ώστε να συμβάλλει στην δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες του και σε αυτά βοηθάει σημαντικά η ευρωπαϊκή νομοθεσία και σύγχρονη κουλτούρα που δημιουργείται, μέσα από την IDD και την προσυμβατική ενημέρωση των πελατών.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών με φορολογικά κίνητρα (έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ) δίνει μία ώθηση για την ανάπτυξη της αγοράς στον Κλάδο Περιουσίας.

Οι διαμεσολαβητές μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο ‘’τυπικό’’ κίνητρο για να αυξήσουν την παραγωγή τους και τις αμοιβές τους συμπληρωματικά των ‘’ουσιαστικών’’ κινήτρων και επιχειρημάτων που πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι ασφαλισμένοι και δεν είναι άλλοι από τις φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καθημερινά βιώνουμε στη χώρα μας.

Επίσης τα προγράμματα αστικής ευθύνης γίνονται πλέον απαραίτητα για κάθε επιχειρηματία και δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για την ανθρώπινη διαμεσολάβηση. Οι επαγγελματίες της ασφάλισης θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που φαίνεται ότι δημιουργούνται στο νέο αυτό περιβάλλον.

του Νίκου Ζάχου, Γενικού Διευθυντή  της NP Ασφαλιστικής, από το περιοδικό “Διασφαλίζω” της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*