Με υπερκάλυψη και καλό αρχικό επιτόκιο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha Bank

Με υπερκάλυψη της έκδοσης και προσφορές που προσεγγίζουν το ένα δισ. ευρώ άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior ομόλογο της Alpha Bank, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται χαμηλότερα της προηγούμενης έκδοσης πέριξ του 7,25%.

Η Alpha Bank έχοντας κτίσει ένα καλό κλίμα ως αποτέλεσμα του πολύ επιτυχημένου investor day και με τη ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τους ελληνικούς τίτλους, καθώς η αγορά προσβλέπει σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τεστάρει σήμερα τις αγορές, επιχειρώντας να αξιοποιήσει το κλίμα προεξόφλησης της ελληνικής αναβάθμισης που έχει μειώσει τις αποδόσεις και τα spreads των ομολόγων του δημοσίου.

Η τράπεζα θέλει να αντλήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ για κάλυψη των αναγκών κεφαλαίων MREL και εκδίδει εξαετές senior ομόλογο με δυνατότητα απόσυρσης με την ολοκλήρωση της πενταετίας. Είναι η δεύτερη έξοδος της Alpha στις αγορές και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ο αντίκτυπός της συνολικά καθώς και κατά πόσο έχουν εμπεδώσει οι αγορές ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παίρνουν σειρά τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα προς αναβάθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Δεκέμβριο η Alpha Bank, είχε εκδώσει ομόλογο senior διάρκειας 4,5 ετών, αντλώντας 450 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 7,5% δηλαδή ακριβότερα απ΄ ό,τι ξεκίνησε σήμερα η διαμόρφωση του βιβλίου προσφορών. Συνεπώς ενώ οι αποδόσεις παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικές για τους επενδυτές καταγράφονται επίσης και τα πρώτα στοιχεία επιτυχίας σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Ο τίτλος αναμένεται να εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην αγορά του Λουξεμβούργου και να λάβει αξιολόγηση Ba3 από την Moody’s και BB- από την S&P. Συντονιστές της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe SE, Nomura και UBS Investment Bank.

Ο τελικός στόχος MREL της Alpha Bank για το 2026 όπως ενημερώθηκαν οι επενδυτές άλλωστε, είναι στο 27,16% για τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού, ενώ στο πρώτο τρίμηνο φέτος είχε διαμορφωθεί στο 21,28%. Οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι αναμένονταν συνολικά εκδόσεις περί τα 2 δισ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια της Alpha Bank CET1 ήταν στο 12,8% αυξημένα κατά 30 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο, με τη διοίκηση να εκτιμά πως οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ενισχυθούν περαιτέρω φέτος κατά 60 μονάδες βάσης με τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις. Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη FL CET1 στο 16% έως το 2025. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της τράπεζας είναι στο 76% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 164%.

ΝΑΚ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*