ARAG-50 χρόνια Νομική Προστασία στην Ελλάδα. Πλάνες και προοπτικές

Ομιλία-παρουσίαση με θέμα «ARAG-50 χρόνια Νομική Προστασία στην Ελλάδα. Πλάνες και προοπτικές του κλάδου», παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Τσεκούρας CEO ARAG Hellas, στο πλαίσιο του 16ου Ιnsurance Conference.

Ξεκινώτας την ομιλία του, ο κ. Τσεκούρας  είπε ότι “δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα να διαπιστώνεις ότι η διαδρομή της καριέρας σου είναι συνυφασμένη με έναν συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης και με μια εταιρεία.Η ARAG κλείνει 50 χρόνια ζωής. Στο μυαλό μου έχω εικόνες ανθρώπων, συνομιλίες, συσκέψεις, ταξίδια για την εύρεση δικτύων ανάπτυξης και διανομής και δικτύων δικηγόρων που θα αναλάμβαναν ασφαλισμένους μας”.

Με αφορμή την συμμετοχή του στο συνέδριο, ο κ. Τσεκούρας αναφέρθηκε στα 4 αμφισβητούμενα σημεία- στις 4 πλάνες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – που αφορούν τον κλάδο της Νομικής Προστασίας.

Πλάνη 1: Ακόμη και σήμερα, υπάρχει η εσφαλμένη άποψη ότι η Νομική Προστασία δεν είναι ένας ξεχωριστός κλάδος, αλλά αντιθέτως, λειτουργεί ως συμπληρωματική ασφάλιση της κύριας ασφάλισης αυτοκινήτου. Αυτό δεν ισχύει και αυτή η πρακτική μετασχηματίζει έναν αυτόνομο κλάδο σε εξαρτώμενο, ενώ περιορίζει το εύρος του και μειώνει το κοινωνικό του αποτύπωμα. 

Πλάνη 2: Η εσφαλμένη άποψη του φθηνού και ολοένα φθίνοντος ασφαλίστρου. Στόχος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η επάρκεια του συμβολαίου, αλλά επιδιώκεται να εισπραχθεί το ασφάλιστρο. Έτσι περνά η άποψη ότι “όσο χαμηλότερο είναι το ασφάλιστρο, τόσο καλύτερα θα περάσει στον κόσμο”. Παρ΄όλ΄αυτά, σύμφωνα με τον κ. Τσεκούρα, η Νομική Προστασία δεν μπορεί να εξομοιώνεται πχ με την Οδική Βοήθεια, αφορά όλα κόστη που συνδέονται με την αστική ευθύνη, τη διοικητική δίκη, όλες τις αμοιβές και έξοδα δικηγόρων, γραμμάτια, παράβολα, δικαστικά έξοδα κ.ο.κ.

Πλάνη 3: Πολλοί θεωρούν ότι ασφαλιστική νομική προστασία είναι ένα πασπαρτού συμβόλαιο, ένα συμβόλαιο που μπορεί να ενεργοποιθηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ανεξαρτήτως της στάθμισης των αντιθέτων συμφερόντων που απαρτίζουν μια νομική διαφορά. Παρ’ όλ΄αυτά, ο ασφαλιστής οφείλει να ερευνήσει εάν η απαίτηση που δηλώνεται είναι εύλογη, δίκαιη και έχει επαρκείς πιθανότητες επιτυχίας. 

Πλανη 4: Ο ασφαλιστής Νομικής Προστασίας, είναι δικηγόρος. Δεν ισχύει, αντιθέτως, ο ασφαλιστής  Νομικής Προστασίας είναι μια αυτοτελής επιχείρηση και ουδεμία σχέση έχει με δικηγορικές ενώσεις και εταιρείες. Επίσης οι δικηγόροι της νομικής ασφαλισης, δεν είναι υπάληλλοί της αλλά συνεργάτες της.

“Όσο για το σήμερα, σήμερα ζούμε σε μια εποχή που έχει έλθει το τέλος των ψευδαισθήσεων. Μια νέα εποχή ανέτειλε,  όλοι μας σε αυτή τη φάση αισθανόμαστε τον μετεωρισμό ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της νέας εποχής είναι η έκρηξη της εφαρμοσμένης τεχνολογίας, η ψηφιοποίηση, η AI, νέα υβριδικά μοντέλα εργασίας, εργοδοσίας, νέο προφίλ πελάτη, συνεργάτη. Η νομική προστασία θα πρέπει να συμβαδίσει με όλα αυτά, καθώς θα είναι απαραίτητη, γιατί νομικές διαφορές δεν θα λείψουν ποτέ. Τέλος ο κόσμος μας δεν αλλάζει μονο λόγω της τεχνολογίας αλλά και λόγω της νομοθεσίας. Στη Γερμανία για παράδειγμα διεξάγεται διαβούλευση για πολύ χρόνο ο λεγόμενος θεσμός της επιλεκτικής συγγένειας. Εκτός από τους παραδοσιακούς όρους συγγένειας, δύο άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους με ληξίαρχο να γίνουν συγγενείς. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βόμβα για το κληρονομικό, το φορολογικό και γενικότερο όλο το σύμπαν του δικαίου” κατέληξε. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*