Κατεστραμμένα βαγόνια μετά τη σύγκρουση των δύο τραίνων, σε δυστύχημα που σημειώθηκε έξω από την Λάρισα, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με μία εμπορευματική έξω από τη Λάρισα, ενώ εκτροχιάστηκαν τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 85 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, στη σύγκρουση επιβατικής με εμπορευματική αμαξοστοιχία στα Τέμπη αργά το βράδυ της Τρίτης.Το τραγικό δυστύχημα έγινε στην περιοχή Ευαγγελισμός, σε μικρή απόσταση από τη Λάρισα και τα Τέμπη. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης συμμετέχουν 150 πυροσβέστες και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα. Στο έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά. Παράλληλα, έχουν σπεύσει επιτόπου γερανοφόρα οχήματα.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Tραγωδία στα Τέμπη: Tι ισχύει για την ασφάλιση τρένων

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, είναι καλό να γνωρίζουμε τι ισχύει με την ασφάλιση τρένων:

Η  ασφάλιση αστικής ευθύνης τρένων είναι υποχρεωτική και καλύπτει την ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς που προκαλείται σε τρίτους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τρένου. Η ασφάλιση αυτή καλύπτει την ευθύνη για ζημιές στους επιβάτες, το προσωπικό των σιδηροδρόμων και τρίτων προσώπων.

Η κάλυψη παρέχεται στους φορείς εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων και καλύπτει την ευθύνη τους σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς που προκαλείται σε τρίτους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τρένου.

Αυτή η ασφάλιση προστατεύει τους επιβάτες, το προσωπικό των σιδηροδρόμων και τους πεζούς που μπορεί να επηρεαστούν από ζημιές που προκαλούνται από τη λειτουργία του τρένου. Η ασφάλιση καλύπτει τα έξοδα αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται από τη λειτουργία του τρένου, όπως τραυματισμοί, ατυχήματα ή άλλες ζημιές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των επιβατών ή του φορτίου.

Η ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική για τους φορείς εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων και πρέπει να καλύπτει την ευθύνη τους για όλες τις ζημιές που προκαλούνται από τη λειτουργία του τρένου. Οι ασφαλιστικές καλύψεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα .

Στην ΕΕ, σύμφωνα με το insurance-eea.gr, η ασφάλιση αστικής ευθύνης τρένων καλύπτεται από την Οδηγία 2009/147/ΕΚ, η οποία καθιερώνει τα ελάχιστα πρότυπα κάλυψης για την ασφάλιση αστικής ευθύνης των φορέων εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων σε περίπτωση ατυχήματος. Η οδηγία αυτή καλύπτει επίσης την ασφάλιση των επιβατών και των αποσκευών τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε περίπτωση ατυχήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*