Μέση καθαρή απόδοση στο 9,4% για τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται σε ασφάλειες

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε την Έκθεσή της για το κόστος και τις προηγούμενες επιδόσεις, η οποία παρέχει μια επισκόπηση των αποδόσεων και του κόστους των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προϊόντων το 2021.

Η EIOPA περιλαμβάνει στην ανάλυσή της περισσότερα από 1000 επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται σε ασφάλειες (IBIP). Μέσω αυτής, καταδεικνύεται ότι αυτά τα προϊόντα επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη της αγοράς μετά την πανδημία και πρόσφεραν θετικές αποδόσεις στους επενδυτές το 2021.

Τα προϊόντα που συνδέονται με μονάδες απέδωσαν μέση καθαρή απόδοση 9,4% στο πίσω μέρος ισχυρής ανάκαμψης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ τα υβριδικά προϊόντα και τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη συγκέντρωσαν 4,0% και 1,3%, αντίστοιχα. Ενώ οι καθαρές αποδόσεις το 2021 ήταν συνολικά υψηλές, ο πληθωρισμός αναμένεται να επηρεάσει τις πραγματικές αποδόσεις για τους καταναλωτές στο μέλλον.

Το προφίλ κινδύνου των προϊόντων που συνδέονται με μονάδες, τα οποία ακολουθούν στενά τις τάσεις της αγοράς, τα βοήθησε να δημιουργήσουν υψηλότερες αποδόσεις το 2021. Ωστόσο, ενδέχεται να εκθέσουν τους καταναλωτές σε σημαντικές απώλειες όταν οι αγορές υπολειτουργούν όπως συνέβη το 2018. Για προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη, μεγαλύτερη διακράτηση περιόδους είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερες καθαρές αποδόσεις.

Όσον αφορά το κόστος, παρά τη ελαφρά μείωση του κόστους των προϊόντων που συνδέονται με μονάδα (-5 bps), τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη παραμένουν λιγότερο δαπανηρά. Κατά μέσο όρο, το κόστος που σχετίζεται με προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη μειώνει τις αποδόσεις κατά 1,6%, ενώ η ίδια μέτρηση για τα υβριδικά και τα προϊόντα που συνδέονται με μονάδες ανέρχεται στο 2,3%.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα που βασίζονται σε ένα περιορισμένο δείγμα δείχνουν ότι τα προϊόντα με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας ήταν τόσο υψηλότερης απόδοσης όσο και φθηνότερα από τα αντίστοιχα μη ESG το 2021. Τα προϊόντα που συνδέονται με μονάδες με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας απέδωσαν καθαρή απόδοση 11,2% και μέση μείωση της απόδοσης 2,1% σε αντίθεση με τους ομοτίμους τους εκτός ESG που δημιούργησαν καθαρές αποδόσεις 9,4% με μείωση απόδοσης 2,3%.

Όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ενώ οι προκλήσεις στη συλλογή και σύγκριση δεδομένων εξακολουθούν να υφίστανται, το διαθέσιμο δείγμα δείχνει ότι οι τάσεις για τέτοια προϊόντα είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν με τα IBIP με την έννοια ότι τα συστήματα που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στις κινήσεις της αγοράς ανέφεραν υψηλότερες αποδόσεις το 2021.

Η έκθεση στα αγγλικά εδώ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*