AON: Τα κυριότερα προβλήματα του συνταξιοδοτικού στην Κύπρο (vid)

Έντονα μεταβαλλόμενο είναι το περιβάλλον, που δημιουργείται τόσο για τους συμμετέχοντες σε συνταξιοδοτικά προγράμματα όσο και για τους διαχειριστές τους. Ο λόγος είναι οι διεθνείς οικονομικές αναταραχές σε συνάρτηση με τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για επαρκή αποταμίευση για την περίοδο της συνταξιοδότησης.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο του 13ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ, το οποίο παρουσίασε στις 3 Νοεμβρίου η Aon Wealth Solutions.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Partner της εταιρείας, Φίλιππος Μαννάρης, σημείωσε ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει ως κύριο συνταξιοδοτικό πρόβλημα αυτό της επάρκειας, την ώρα που τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Ο ίδιος ανέφερε ότι για να υπάρξει συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πρέπει να ληφθούν ενέργειες από τους φορείς εθνικής πολιτικής, τους εργοδότες, τις διαχειριστικές επιτροπές, μέχρι τους εργαζόμενους.

Στη διάρκεια του φόρουμ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η διαχείριση κινδύνων-που αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του συστήματος διακυβέρνησης των ταμείων προνοίας και συντάξεων- εναλλακτικές λύσεις ρευστότητας και μη ρευστότητας, τα περιουσιακά στοιχεία που προστατεύουν τους Οργανισμούς από τον πληθωρισμό, εναλλακτικές πηγές αποδόσεων σε πολλά χαρτοφυλάκια, καθώς και οι αυξημένες απαιτήσεις ESG στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, τέθηκαν επί τάπητος η δημιουργία μεγαλύτερων ταμείων προνοίας, αλλά και το κατά πόσο έχουν ή όχι ωριμάσει οι συνθήκες για υποχρεωτικότητα των ταμείων συνταξιοδότησης στην Κύπρο.

Πηγή: inbusinessnews.reporter.com.cy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*