Που έφτασαν τα τιμολόγια αντασφάλισης χτες 1η Απριλίου

Της Ελενας Ερμείδου

Σταθερά σε γενικές γραμμές παρέμειναν τα αντασφαλιστικά τιμολόγια Περιουσίας κατά τις ανανεώσεις χτες τη 1η Απριλίου 2024. Οι τιμές ήταν προβλέψιμες αναφέρει η AON. Τα ίδια επίπεδα τιμών βλέπει και η Gallagher Re παρατηρώντας ωστόσο κάποιες αυξήσεις σε περιοχές των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής που επλήγησαν τον περασμένο χρόνο. Η προσφορά κεφαλαίων για αντασφάλιση φυσικών καταστροφών ήταν μεγάλη καθώς το περασμένο έτος υπήρξαν μεγάλες προσαρμογές στην ανάληψη των κινδύνων.

AON

Μετά τις πρώτες ανανεώσεις τη 1η Ιανουαρίου 2024, οι συνθήκες στην αγορά αντασφάλισης συνέχισαν να παραμένουν ευνοϊκές για τις ασφαλιστικές με την ΑΟΝ να σημειώνει ότι υπήρξε μία μεγάλη στροφή προς της υπερβάλλουσα προσφορά (capacity) αντασφάλισης φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με την Aon, αυτό οφείλεται στις προσαρμοσμένες αποδόσεις ως προς τον κίνδυνο που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν έτος.

Οι ανανεώσεις που έγιναν χτες ¼ αφορούσαν πολύ μεγάλα προγράμματα ασφάλισης φυσικών καταστροφών στον κόσμο, κυρίως στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Κίνα, και την Ινδία.  Σύμφωνα με την ΑΟΝ οι τιμές για τα προγράμματα αυτά παρέμειναν σταθερές έως και μειωμένες με τον ανταγωνισμό στα ομόλογα καταστροφών να καλπάζει.

Gallagher Re

Στο ίδιο μήκος και η Gallagher Re η οποία σημειώνει ότι οι αντασφαλιστές συνέχισαν να αναλαμβάνουν κινδύνους φυσικών καταστροφών τη 1η Απριλίου 2024 γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της προσφοράς και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης σε ένα σταθερότερο περιβάλλον.

Οι ασφαλιστικές και άλλοι αγοραστές αντασφάλισης αναφέρει η  Gallagher Re, εκμεταλλεύτηκαν τον στόχο των αντασφαλιστών να γράψουν στα βιβλία τους περισσότερες φυσικές καταστροφές, αξιοποιώντας στρατηγικές τοποθέτησης τους στις αγορές για να αναλάβουν κινδύνους περιουσίας και ατυχημάτων. Οι τιμές σε άλλες περιοχές της Ασίας υποχώρησαν ενώ σε άλλες σημείωσαν ελάχιστη αύξηση από -5% σε +1%.

Στις περιοχές των ΗΠΑ που καταγράφηκαν ζημιές Περιουσίας οι μεταβολές στις τιμές κυμάνθηκαν σύμφωνα με την Gallagher Re +5% έως +25%, ενώ για τα ομόλογα καταστροφών από 0% έως +20%  Στη Λατινική Αμερική, υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές αντασφαλίστρων  από +5% έως +30%, και αυξήσεις  ομολόγων καταστροφής στις περιοχές που επλήγησαν από +5% έως +15%. Τέλος, τα αντασφάλιστρα και τα ομόλογα καταστροφής σε περιοχές που δεν επλήγησαν από ζημίες αυξήθηκαν από 0% έως +5%.

Εκτός του κλάδου Περιουσίας ο μεσίτης αντασφαλίσεων προειδοποιεί ότι άλλες αγορές στις ΗΠΑ όπως τα ατυχήματα και τα χρηματοοικονομικά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις του περασμένου έτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*