GENERALI: Η αυτοματοποίηση της εργασίας και τα νέα δεδομένα

Με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, είναι αναμενόμενο να αυξάνεται και η ανησυχία γύρω από το πώς θα επηρεάσει αυτή η αυτοματοποίηση την αγορά εργασίας. Θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας; Θα εξαφανιστούν από το χάρτη της αγοράς εργασίας παραδοσιακά επαγγέλματα; Ωστόσο, όταν μια πόρτα κλείνει, ανοίγει μία άλλη. Αντί, λοιπόν, να ανησυχούμε για το μέλλον, ας βελτιώσουμε και ας αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας,  για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε νέα ευκαιρία.

Τι είναι η αυτοματοποίηση;

Με απλά λόγια, η αυτοματοποίηση αναφέρεται σε κάτι που μπορεί να λειτουργεί από μόνο του, είτε πρόκειται για διαδικασία, σύστημα ή μηχάνημα. Σήμερα, ο όρος αναφέρεται συχνότερα σε τεχνολογία που ελέγχει και παρακολουθεί την παραγωγή και παράδοση αγαθών και υπηρεσιών. Για παράδειγμα, σκεφθείτε την Amazon, στις αποθήκες της «φιλοξενεί» πάνω από 100.000 ρομπότ, που είναι υπεύθυνα για τη συλλογή των προϊόντων!

Δύο όροι-κλειδιά που βλέπουμε να χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό  με την αυτοματοποίηση είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και η μηχανική μάθηση, ένα υποπεδίο της Πληροφορικής που ασχολείται με τη δημιουργία μηχανών που μπορούν να σκέφτονται και να αντιδρούν όπως οι άνθρωποι. Χρησιμοποιείται ευρέως σε τομείς που ούτε καν έχουμε σκεφθεί. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο φωνητικός έλεγχος με μηχανισμό αναγνώρισης ομιλίας, όπως π.χ. η Siri της Apple, ή η δυνατότητα πολλών εφαρμογών και ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπως το Netflix, να προβλέπουν τι θα μας αρέσει βάσει των επιλογών μας και της αλληλεπίδρασής μας μαζί τους.

 

Υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε απειλή;

Πολλά ακούγονται γύρω από την αυτοματοποίηση, από το ότι θα εκτοπίσει πολλές θέσεις εργασίας μέχρι τα ηθικά διλήμματα τα οποία θα θέσει, για το αν, π.χ. είναι συνετό να χρησιμοποιηθεί η ΤΝ στα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα. Πώς είναι δυνατό να προγραμματιστεί ένας υπολογιστής, ώστε να μπορεί να λάβει τη σωστή απόφαση σε μια επικίνδυνη κατάσταση;

 

Μέσα σ’ όλον αυτόν τον φόβο, υπάρχει και μια ευκαιρία. Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν κάποιες χειρωνακτικές εργασίες, μόνο το 5% περίπου των επαγγελμάτων μπορεί να αυτοματοποιηθεί πλήρως. Σε μεγαλύτερο, επομένως, κίνδυνο, βρίσκονται τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων ή που περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα, όπως ο χειρισμός μηχανημάτων.

Ποιες νέες ευκαιρίες ανοίγονται;

Ένα από τα πιο σπουδαία οφέλη της αυτοματοποίησης είναι η δυνατότητα να επιταχύνει πολλές από τις ενοχλητικές και χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες, δίνοντας έτσι τεράστια ώθηση στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα. Στην πραγματικότητα, η αυτοματοποίηση από μόνη της μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότηταέως και κατά 1,4%. Για παράδειγμα, στον κλάδο του ψηφιακού μάρκετινγκ η δυνατότητα άντλησης και επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων επιτρέπει στις εταιρείες marketing να εξατομικεύουν και να βελτιστοποιούν τον τρόπο που προσεγγίζουν χιλιάδες καταναλωτές μέσα σε μια στιγμή.

Μπορεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

Όταν κλείνει μία πόρτα, ανοίγει μία άλλη. Μπορεί η αυτοματοποίηση να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει όμως πολλές νέες. Ένας πρώτος κλάδος που θα επηρεαστεί, είναι φυσικά ο τεχνολογικός, με τις δεξιότητες στους τομείς της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και του Προγραμματισμού να αποτελούν όλο και πιο περιζήτητα επαγγελματικά προσόντα. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε ότι κλάδοι, όπως αυτός των εφαρμογών που απασχολεί σήμερα 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πριν από μόλις δύο δεκαετίες δεν υπήρχαν καν. Η εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey προβλέπει ότι περίπου το 10% των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν μέχρι και το 2030, θα είναι σε τομείς που σήμερα δεν υπάρχουν.

Περισσότερα στο generali.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*