Γιατί τελικά είναι κομβικός ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή

Oι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είτε αναφερόμαστε σε επίπεδο νέων εσωτερικών διαδικασιών σε ασφαλιστικές και γραφεία διαμεσολάβησης είτε σε νέα προϊόντα, κανάλια διανομής και καταναλωτικές τάσεις.

Ο ρόλος του σύγχρονου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αναδιαμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται. Η βασική ειδοποιός διαφορά με άλλα, απρόσωπα κανάλια διανομής είναι ότι δεν είναι απλά ένας πωλητής. Είναι ο Σύμβουλος που έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να εστιάσει στις πραγματικές ανάγκες ενός πελάτη και να προτείνει τις ανάλογες ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Είναι αλήθεια πως η «εύκολη λύση» είναι πάντα μπροστά μας, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία, στο «κυνήγι» της εξοικονόμησης και του τελευταίου ευρώ, οι επιλογές μας τελικά μπορεί να είναι λανθασμένες.

Προφανώς, η αγορά ασφαλιστικών προϊόντων από πλατφόρμες, online και εναλλακτικά δίκτυα θα κατέχουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ωστόσο ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απλά κομβικός, αλλά αναντικατάστατος.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη συμβολή ενός ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι η ανάλυση των αναγκών ενός πελάτη, πόσο μάλλον αν πρόκειται για μια επιχείρηση ή μεγαλύτερη οντότητα, όπου υπάρχουν πολλοί και σύνθετοι κίνδυνοι.

Ξέρετε ποιο είναι το λάθος που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις; Ο πελάτης-ασφαλισμένος υποδεικνύει στον ασφαλιστή του τους κινδύνους που επιθυμεί να ασφαλίσει, ενώ πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο. Νομοτελειακά, καμία εταιρεία, κανένα πρόγραμμα και συνθήκη δεν μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη προστασία απέναντι σε κάθε κίνδυνο. Ωστόσο η εμπειρία ενός ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι καταλυτική. Ο ίδιος καλείται να ερμηνεύσει τα δεδομένα, να διαβλέψει τις μελλοντικές συνθήκες και να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες ενός ανθρώπου ή μιας επιχείρησης, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Για παράδειγμα, ποιος θα σας κατευθύνει σωστά για να χαράξετε ένα άρτιο πρόγραμμα σύνταξης και αποταμίευσης; Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι αυτός που μπορεί να σχεδιάσει προσεκτικά ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, έχοντας κατά νου μια εισοδηματική αναλογική βάσει της οποίας θα διαμορφωθεί το ποσό της σύνταξης και των εισφορών. Θα είναι δίπλα μας, σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα που μας απασχολούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (καταβολές, αλλαγές, συμπληρωματικές καλύψεις), μέχρι την ημέρα της συνταξιοδότησης, για την καταβολή εφάπαξ ή μηνιαίας ισόβιας παροχής.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η παρουσία του «εξειδικευμένου» διαμεσολαβητή σε προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (Unit Linked), καθώς ελλοχεύει σε κάθε περίπτωση το ρίσκο των αγορών.

Πιο αναλυτικά, τα Unit Linked συνιστούν μια προσιτή επιλογή για όποιον μπορεί να επενδύσει συστηματικά ένα μέρος του εισοδήματός του ώστε να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο για το μέλλον. Αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την απλή αποταμίευση, καθώς μπορεί κανείς, λόγου χάριν, να επενδύει μέρος των χρημάτων του σε ένα επενδυτικό όχημα μετρίου ρίσκου και μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα.

Υπενθυμίζεται όμως πως δεν είναι μόνο επενδυτικά προγράμματα, αλλά συνδυάζουν και ασφάλεια ζωής και προστασία από αναπάντεχα γεγονότα, και προστατεύουν, φερ’ ειπείν, την οικογένειά μας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να λάβει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ανάλογα πάντα με τις παροχές που δίνει το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει.

Επειδή όμως αναφερόμαστε σε προϊόντα που έχουν ρίσκο, έστω και λελογισμένο, η παρουσία ασφαλιστικού συμβούλου με γνώσεις και πιστοποίηση για ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα είναι επιτακτική: θα μας προσφέρει τα προγράμματα και τις λύσεις που ταιριάζουν στα δικά μας μέτρα, θα μας αναλύσει τα διαχειριστικά έξοδα, έμμεσες και άλλες χρεώσεις, θα μας εξηγήσει το προφίλ των επενδύσεων, τη διαφοροποίηση (χαμηλό-μέτριο ρίσκο κ.λπ.), την πιθανή ευελιξία πληρωμής κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, ποιος θα σας αναλύσει διεξοδικά τους ενδεχόμενους κινδύνους, τις λεπτομέρειες και τα πιθανά κόστη στην περίπτωση των προγραμμάτων υγείας; Είναι αλήθεια πως με το ξέσπασμα της πανδημίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλήφθηκαν πως η υγεία αποτελεί το μεγαλύτερο αγαθό. Αυτό φάνηκε και στα στοιχεία της αγοράς, καθώς ενώ η συνολική παραγωγή υποχώρησε κατά 3,7%, η ασφάλιση υγείας κινήθηκε ανοδικά κατά 9,5%.

Τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας δεν αποτελούν και δεν πρέπει να λογαριάζονται ως μια πολυτελής υπηρεσία, αλλά ως μια συνειδητή επιλογή. Ειδικότερα, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί «σύμμαχο» για τη θωράκιση της υγείας μας, για μια σειρά από διακριτούς λόγους.

Για τον λόγο αυτό όμως απαιτείται πολύ καλή ανάλυση των κινδύνων, βάσει του ιατρικού ιστορικού, για τον σχεδιασμό ενός άρτιου ασφαλιστικού προγράμματος υγείας. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα μας καθοδηγήσει σωστά, αναλύοντας τις πιθανές εξαιρέσεις, τα όρια και τα ποσοστά κάλυψης, τις απαλλαγές ή τα έξοδα πριν και μετά από μια νοσηλεία, προφυλάσσοντας εμάς και τους αγαπημένους μας από αναπάντεχα γεγονότα.

Επιπροσθέτως, η παρουσία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή εκτείνεται και σε μια σειρά άλλων κρίσιμων κινδύνων και κλάδων ασφάλισης και στην πράξη αποδεικνύεται η αναγκαιότητά του.

Ο ρόλος του δεν είναι μόνο επαγγελματικός, αλλά και κοινωνικός. Αποτελεί έναν «σύμμαχο» που υποστηρίζει τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων του σε όλα τα επίπεδα

*από τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης 2021

διαβάστε περισσότερα εδώ: ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ – ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*