#SkepsouAllios: Μία εκστρατεία για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Από τον Ιούλιο του 2021 και βάσει της οδηγίας 2019/904 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η Ελλάδα ενσωμάτωσε στον Ν.4376/2020, καταργήθηκαν τα πλαστικά μιας χρήσης (πλαστικά ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια κα).

Μία από τις ελληνικές εταιρίες που έχουν υιοθετήσει πράγματι στην πράξη Αρχές για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι η Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς η Κοινωνική Υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού της σχεδιασμού.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται, έχει ως βασικό της μέλημα, μέσα από τις ενέργειές της, να συμβάλλει στο γενικότερο καλό και στη στήριξη, μεταξύ άλλων, των τοπικών κοινοτήτων και των ευπαθών ομάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποίησε από τις αρχές του 2021 την εκστρατεία #SkepsouAllios, με στόχο την αφύπνισή μας για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η χρήση του πλαστικού στον πλανήτη και τα οφέλη από την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης!

Γνωρίζετε ότι…

  • Στους ωκεανούς υπάρχουν νησιά από πλαστικά απορρίμματα όσο είναι 3 φορές η Γαλλία;
  • Στις υδάτινες επιφάνειες του πλανήτη θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με τους ειδικούς;
  • Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι καταναλώνουμε πάνω από 2 δισ. πλαστικά καλαμάκια, πάνω από 1,5 δισ. πλαστικά μπουκαλάκια νερού και περισσότερα από 365 εκατ. πλαστικά ποτήρια καφέ;

Στις μέρες μας, βλέπουμε όλο και πιο έντονα τις καταστροφικές συνέπειες που έχει γύρω μας η μόλυνση του Περιβάλλοντος.

Οι μελλοντικές δε προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για το οικοσύστημα αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο…

Με τη δράση #SkepsouAllios η Εταιρία έστειλε το δικό της –ισχυρό– μήνυμα:

Ένα καλύτερο Αύριο Ξεκινά Από Σήμερα!

Όντας ο μοναδικός Οργανισμός του ελληνικού ασφαλιστικού κλάδου που εκπροσώπησε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, η Ευρωπαϊκή Πίστη στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες για ένα μέλλον με λιγότερο πλαστικό στην καθημερινότητά μας.

Εδώ και καιρό μάλιστα έχει δημιουργήσει τη δική της κοινότητα κυκλικής οικονομίας, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και τα περισσότερα αντικείμενα ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται.

Συγκεκριμένα, όλοι οι εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Πίστης προμηθεύτηκαν, μεταξύ άλλων, μπουκάλια, ποτήρια και υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων, με στόχο να μειώσουν σημαντικά τα πλαστικά μιας χρήσης κατά τις καθημερινές τους εργασίες.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, η Εταιρία προχώρησε σε outdoor και indoor ενέργειες:

«Έντυσε» τις στάσεις λεωφορείων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με την καμπάνια της Εταιρίας και δημιούργησε ενημερωτικά βίντεο που παρουσιάζουν τις αρνητικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης πλαστικών, αλλά και τη συνολική προσπάθεια της Εταιρίας για τη μείωση των πλαστικών.

Οι δράσεις έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις μεγαλύτερες πόλεις της Επικράτειας με υλικό επικοινωνίας για το ραδιόφωνο, προβολή σε κινηματογράφους και social media.

Επιπλέον, τα μηνύματα της καμπάνιας βρίσκονται σε διάφορα σημεία των κεντρικών γραφείων της Εταιρίας, ενώ στην κεντρική είσοδο δεσπόζει μια δημιουργία του γνωστού Fashion Designer κ. Μάρκελλου Πολυδώρου: Μια φάλαινα που εκπνέει χαρακτηριστικά… πλαστικά αντικείμενα!

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος καλλιτέχνης συμμετείχε στην πετυχημένη καμπάνια #SkepsouAllios και επιμελήθηκε επίσης εικαστικά τις υφασμάτινες τσάντες.

Στην εκστρατεία αυτή συνέβαλε συμβουλευτικά και η κ. Ελένη Ανδρεάδη, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσωπικοτήτων για το Διεθνές Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση ως προς τη σωστή ανακύκλωση συσκευασιών καταδείχθηκε και από τα ευρήματα του ειδικού ερωτηματολογίου που συνέταξε η Εταιρία:

Συνολικά 526 εργαζόμενοι και ασφαλιστικοί συνεργάτες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν πάνω σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων (και συγκεκριμένα αποβλήτων πλαστικού μιας χρήσης) και να γνωρίσουν πραγματικά τα κρίσιμα ζητούμενα γύρω από το περιβαλλοντικό αυτό θέμα.

Μας αφορά όλους

 Για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας, ας κρατήσουμε 3 προτροπές της Ευρωπαϊκής Πίστης:

  • Απαιτείται μια μικρή προσπάθεια: Ας αντικαταστήσουμε κάποιες συνήθειές μας με νέες, πιο οικολογικές.
  • Ενημερωθείτε: Η γνώση αποτελεί δύναμη και η ενημέρωση για τα θέματα του πλανήτη είναι απαραίτητη σε όλους.
  • Πείτε το στους φίλους σας: Μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τις καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και θα προσπαθεί πάντα να ξεκινά ένα καλύτερο αύριο από σήμερα, ενστερνιζόμενη τη ρήση πως «Τη Γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*