ERGO: Αναγνωρίζουμε την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον

της Μαρκέλλας Τσουρουγιάννη*

Στην ERGO Ασφαλιστική αναγνωρίζουμε την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και έχουμε ως βασικό μέλημα αυτό να το αποδεικνύουμε συνεχώς με έργα. Φροντίζουμε να λειτουργούμε με βιώσιμο τρόπο, δεσμευόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούμε ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους μας και συμβάλλουμε στη στήριξη του κοινωνικού συνόλου μέσω πρωτοβουλιών που υλοποιούμε. Για αυτό η εταιρεία θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη διοργάνωση δράσεων που ενισχύουν το κοινωνικό της αποτύπωμα, για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Με βασικούς πυλώνες τον εθελοντισμό και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και οδηγό τις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, η εταιρεία υλοποιεί διάφορες πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν έμπρακτα και οι άνθρωποι της εταιρείας και μέλη των οικογενειών τους. 

Η ERGO Ασφαλιστική έχει ενσωματώσει με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα την αρχή της διαφορετικότητας και συμπερίληψης σε κάθε πτυχή του Οργανισμού της. Οι δράσεις που υιοθετεί η εταιρεία σε αυτόν τον τομέα αντανακλούν μια βαθιά δέσμευση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας και μιας κοινότητας που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της σύγχρονης κοινωνίας. Η εταιρεία προωθεί ένα περιβάλλον εργασίας που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ ατόμων με διαφορετικές εμπειρίες και απόψεις. 

Παράλληλα, η ERGO προβάλλει το κοινωνικό της πρόσωπο ακόμα και μέσα από τα χορηγικά της προγράμματα. Εiναι χαρακτηριστικό πως, στο πλαίσιο της μεγάλης χορηγίας της στον ΣΕΓΑΣ και στους δρομικούς αγώνες, διοργάνωσε στο περίπτερό της την πρωτοβουλία «Δώσε ζωή σε ό,τι μας δίνει ζωή», μετατρέποντας τις συμμετοχές στις δράσεις του περιπτέρου σε δενδρύλλια για φύτευση. Συνολικά, η ERGO Ασφαλιστική, με τη βοήθεια όλων των επισκεπτών στο περίπτερό της, συγκέντρωσε 2.014 δέντρα για δενδροφύτευση. 

Συνοπτικά οι κύριες δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας της ERGO:

Περιβαλλοντικές Δράσεις

  • Με το σύνθημα «Ένα έργο για το αύριο» εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διοργανώνοντας δράσεις δενδροφύτευσης με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων μας.
  • Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, η ERGO Ασφαλιστικη ένωσε τις δυνάμεις της, για ακόμα μία φορά, με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό We4All, για να στηρίξει το έργο της Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο. Μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους, οι εργαζόμενοι ανέλαβαν να καθαρίσουν στον λόφο Αργιθέας στην Παιανία τη δασική περιοχή από εύφλεκτα αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο η ERGO συνέβαλε καθοριστικά στην πρόληψη πυρκαγιών αλλά και στη βελτίωση της εικόνας της συγκεκριμένης τοποθεσίας.
  • Τον Οκτώβριο, οι εθελοντές της ERGO ανέλαβαν τον καθαρισμό παραλίας, κυρίως από μικροπλαστικά, στην περιοχή του ΣΕΦ. Μία ακόμη δράση εθελοντισμού με στόχο ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα ακόμα πιο αισιόδοξο μέλλον.
  • Στο ευρύτερο πλαίσιο της προστασίας της βιοποικιλότητας, η οποία σήμερα διέρχεται σοβαρή κρίση, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες ημερησίως χάνονται περίπου 200 είδη ζωής, λόγω της ανθρώπινης, καταστροφικής πολλές φορές, δραστηριότητας, υποστηρίζουμε τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων». Συμβάλλουμε οικονομικά στη βελτίωση των υποδομών περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης τραυματισμένων χελωνών.

Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη

Στην ERGO η προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης δεν αποτελεί απλώς μια πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά παράγοντα καινοτομίας και δημιουργικότητας. H εταιρεία δεσμεύεται για ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, που προωθεί την έκφραση διαφορετικών ιδεών και απόψεων, τον αλληλοσεβασμό και την ανοιχτή επικοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  • Υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με έγκριτους Οργανισμούς, με στόχο:
  • τη δέσμευση για ενεργή συμμετοχή των ανώτατων στελεχών της εταιρείας, 
  • την προώθηση του ανοιχτού διαλόγου με την ενεργή συμμετοχή όλων των εργαζομένων, 
  • την εκπαίδευση των στελεχών μας για σημαντικά θέματα, όπως η ασυνείδητη προκατάληψη και οι μηχανισμοί αποφυγής στερεοτυπικών αξιολογήσεων.
  • Advancing Women Leaders ERGO Academy: Μια διαδρομή μάθησης και ανάπτυξης με επίκεντρο τη γυναίκα ηγέτιδα. Η ενίσχυση των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας αποτελεί στρατηγική μας δέσμευση και ταυτίζεται με την επιχειρηματική μας ανάπτυξη. Στην ERGO έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης που εστιάζει στα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι γυναίκες για να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες καθώς και τις δεξιότητες εκείνες που πρέπει να αναπτύξουν για να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή.

Κοινωνικές Δράσεις

Αιμοδοσία-Τράπεζα Αίματος: Η ERGO συμμετέχει ενεργά στη μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σε συνάνθρωπό του. Δύο φορές τον χρόνο, πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος της ERGO, με σκοπό την εξασφάλιση αίματος στα μέλη της, σε περίπτωση ανάγκης.

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Υποτροφιών «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas: Παροχή υποτροφιών και ευρύτερης στήριξης κατά τις προπτυχιακές σπουδές στους άριστους μαθητές των ακριτικών νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων. Η ERGO ανέλαβε την υποτροφία για μια φοιτήτρια από την Αμοργό που διακρίθηκε στις πρόσφατες πανελλήνιες εξετάσεις και είναι πλέον φοιτήτρια του ΕΚΠΑ.

Υποστήριξη μελισσοπαραγωγών Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες: Για το 2023 η ERGO αποφάσισε το ποσό που είχε προορίσει για εταιρικά δώρα να προσφερθεί ως στήριξη στους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας που υπέστησαν τις συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel. Η δωρεά θα πραγματοποιηθεί μέσω του αστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού (ΑΜΚΕ) “bee for planet”, που είναι αφοσιωμένος στη στήριξη της μελισσοκομίας και της βιοποικιλότητας. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία επιδιώκει να στηρίξει την ανάκαμψη των μελισσοκόμων της περιοχής και να συνεισφέρει στην ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

*Η Μαρκέλλα Τσουρουγιάννη είναι διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της ERGO Ασφαλιστικής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*