Interamerican: To επιχειρηματικό μοντέλο και η συνεισφορά της στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

της Χρύσας Ελευθερίου*

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις σχετικά με την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται σε θέματα διαφάνειας, να διαχειρίζονται υπεύθυνα τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις τους. Τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων εμφανίζονται πιο απαιτητικά και επιφυλακτικά, καθώς έχουν αυξανόμενη πρόσβαση στην πληροφορία και διενεργούν αξιολογήσεις και αναλύσεις, οι οποίες βασίζονται σε ποικίλες πηγές δεδομένων. 

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Interamerican έχει ως στόχο, μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, τη θετική επίδραση και τη δημιουργία αξίας μακροπρόθεσμα για την ίδια, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες, τον μέτοχο και την ευρύτερη κοινωνία. Η λειτουργία της στηρίζεται στη μετατροπή των εισροών σε εκροές μέσω των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, στοχεύοντας παράλληλα στη διαρκή βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών της, τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών και δίκαιης μεταχείρισης, όπως και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. 

Η συνεισφορά στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs) αποτελεί ουσιαστική και καθοδηγητική προσέγγιση των κυρίαρχων προτεραιοτήτων, παγκοσμίως, για την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, την εξάλειψη της φτώχειας και τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Interamerican προσπαθεί μέσα από την καθημερινή λειτουργία και τις δραστηριότητές της να συνεισφέρει στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και να μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις. 

Για την Interamerican η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και η επιστροφή αξίας στην κοινωνία είναι βασικές αρχές της επιχειρηματικής λειτουργίας της και όχι έργο μιας ομάδας μέσα στον Οργανισμό.

*Η Χρύσα Ελευθερίου είναι Sustainability & Stakeholder Relations Leader της Interamerican.

Από το περιοδικό IW («Χτίζοντας» τη φιλοσοφία της κοινωνικής υπευθυνότητας)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*