Δεκαπλάσια η προσφορά για το πρώτο «πράσινο» κοινό ομόλογο της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε ρεκόρ ζήτησης για το πρώτο της πράσινο τίτλο, με τις προσφορές να φθάνουν τα 120 δις ευρώ για το 15ετές κοινό ομόλογο ύψους 12 δις ευρώ την Τρίτη. Οι υποψήφιοι επενδυτές προσέφεραν δεκαπλάσιο ποσό από το ζητούμενο για να πάρουν μέρος στην έκδοση. Ήταν εντυπωσιακή η υπερκάλυψη.

Τόσο η ζήτηση όσο και το μέγεθος ξεπέρασαν την πώληση του περασμένου μήνα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συναλλαγή είναι η πρώτη σε ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές με πράσινα ομόλογα της ΕΕ συνολικού ύψους 250 δις ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πράσινο ομόλογο εκεί έξω και θα επιτρέψει στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε ένα πράσινο ομόλογο με την πιθανόν πιο υψηλή ρευστότητα», δήλωσε ο Julian Kreipl, αναλυτής της UniCredit, στο πρακτορείο Bloomberg.

Η ΕΕ κατέχει το συνολικό ρεκόρ προσφορών στην αγορά χρέους, με προσφορές 145 δις ευρώ για κοινωνικό ομόλογο το οποίο εξέδωσε πέρυσι.

Η ζήτηση ενδέχεται να επιτρέψει στο μπλοκ να μειώσει το κόστος δανεισμού του, καθώς το χρέος με περιβαλλοντική «ετικέτα», περιλαμβάνει συνήθως ένα πράσινο ασφάλιστρο (premium) έναντι των συμβατικών ομολόγων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*