Παπαευαγγέλου: Τα συχνά τεστ στα σχολεία και όχι η καραντίνα θα μειώσουν τον κίνδυνο

Ο συχνός έλεγχος με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι πιο αποτελεσματικός στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στα σχολεία, σε σχέση με την καραντίνα. Αυτό τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων του ιού στα σχολεία.

Επανέλαβε ότι σύμφωνα με μελέτες από το εξωτερικό τα συχνά τεστ και η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει έως και κατά 85% τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στα σχολεία. Νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet δείχνει ότι χάρη στα συχνά τεστ, ο κίνδυνος μετάδοσης στα σχολεία ήταν μόλις 2%.

Η καθηγήτρια στάθηκε σε ένα λάθος μήνυμα που έχει περάσει από πολλά ΜΜΕ, τα οποία μεταδίδουν ότι ένα στα τρία παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό. Αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα ένα στα τρία νέα κρούσματα αφορούν παιδιά κάτω των 18 ετών. Γεγονός που οφείλεται και στο μεγάλο αριθμό self tests που γίνονται στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων.

Το θετικό είναι ότι δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων στα παιδιά τις τελευταίες 2 εβδομάδες, λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, είναι αναμενόμενο να υπάρξει αύξηση τους και γι’ αυτό το θέμα παρακολουθείται στενά από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή ειδικών.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*