Τι είπε ο Μάριο στον Νίκο για να τ’ ακούσει ο Ευκλείδης…

Η ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποβλήθηκε πριν από 2 μήνες και ήταν ιδιαίτερα επιθετική, προσβλητική και αιχμηρή:

•               «Ενώ κερδοσκοπείτε με τα ελληνικά ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το κούρεμα του 2012, απαιτείτε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας»

•               «Μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις συνεχίζει να πληρώνει ο ελληνικός λαός για τα προβλήματα των τραπεζών, χωρίς κανένα αντίκρισμα»

•               «Γνωρίζετε την κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που χάνουν την κατοικία τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ ; »

Η απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ήταν αντιθέτως ευγενική και συγκαταβατική αλλά τόσο ηχηρή ώστε να την ακούσει κυβέρνηση στην Αθήνα:

•               Χωρίς μαζικούς πλειστηριασμούς, η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών κινδυνεύει.

Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης προϊδεάζει για νέες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη που σήμερα αποτελεί την μοναδική προστασία πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα.

•               «Η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη έχει προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στην πράξη, καθώς προστατεύει μεν τα ευάλωτα νοικυριά αλλά δεν αποτρέπει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έτσι αντιβαίνει στον στόχο της ταχείας διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων» εξηγεί ο Μάριο Ντράγκι.

Για να μην αφήσει αμφιβολίες, ο κ. Ντράγκι υπογραμμίζει οι πλειστηριασμοί πρέπει να καλύψουν ολόκληρη τη χώρα « απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας».

  • Ταυτόχρονα ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης αποκαλύπτει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις να αντιμετωπίσει όλες τις ανεπάρκειες του συστήματος πλειστηριασμών και να τις ολοκληρώσει σύντομα πριν τη τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Ο πτωχευτικός νόμος ιδιωτών που είναι γνωστός ως νόμος Κατσέλη, «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (Ν.3869/2010)» προστατεύει επαρκώς, κατά την άποψη της ΕΚΤ, τις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ελληνικές οικογένειες  που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους.

Από την άλλη όμως πλευρά ο νόμος εμποδίζει την ταχεία διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Για παράδειγμα, λέει ο Ντράγκι, ο νόμος Κατσέλη δεν αποτρέπει στρατηγικούς κακοπληρωτές από την υποβολή αίτησης υπαγωγής τους σε προστασία.  Επιπλέον προσφέρει μεγάλα χρονικά περιθώρια αφού επιτρέπει τον προγραμματισμό ακροαματικών διαδικασιών στο απώτερο μέλλον, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχουν κατακλύσει το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

Κατά την άποψη Ντράγκι, η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός διενέργειας πλειστηριασμών για να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα στους δανειολήπτες και στους δανειστές προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης τραπεζικών δανείων.

Καθυστερεί ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Κώδικας για τα Κόκκινα Δάνεια

Από την Φραγκφούρτη, η επικεφαλής του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Daniele Nouy, μιλώντας σε συνέδριο αποκάλυψε ότι οι νέοι Ευρωπαϊκοί κανόνες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών ενδεχομένως να καθυστερήσουν λίγους μήνες. «Ο νέος κανονισμός για τα NPLs θα οριστικοποιηθεί από την ΕΚΤ στο  πρώτο τρίμηνο του 2018», τόνισε η Nouy .

•               «Μεταξύ άλλων, ίσως μεταφέρουμε την ημερομηνία εφαρμογής και θα αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο του Πυλώνα 2».

•               Οι νέοι κανόνες, προβλέπουν την κάλυψη με προβλέψεις για το 100% ΟΛΩΝ των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες Ευρωζώνη που προέκυψαν από την κρίση ξεπερνούν τα 759 δις Ευρώ.

Στην Ελλάδα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών είχαν ξεπεράσει τα 100 δις Ευρώ δηλαδή το 44,6% του συνόλου των πιστώσεων. Από την άλλη πλευρά ο όγκος των «κόκκινων» ανοιγμάτων (NPEs) μειώνεται σταθερά τα τελευταία 6 τρίμηνα κι έχει ελαττωθεί κατά 8,2 δισεκ. σε σχέση με την ανώτερη τιμή του που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*