Εγκαίνια νέων περικοπών στις συντάξεις

της Ελενας Ερμείδου

Σε πλήρη φτωχοποίηση οδηγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  τους συνταξιούχους,  μετά από την άρνηση της να συνεργαστεί με την ιδιωτική ασφάλιση και να επιτρέψει την ανάπτυξη του 2ου και 3ου πυλώνα ασφάλισης (βλέπε μελέτη του ΣΕΒ).

Η κυβέρνηση υπόσχονταν λίγους μήνες πριν ό,τι καμία κύρια σύνταξη δεν θα ψαλιδιστεί και ότι οι επικουρικές θα προστατευτούν. Δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προστασία των συνταξιούχων, οι επικουρικές ψαλιδίστηκαν, και το ψαλίδι έχει πάρει θέσει για τις κύριες συντάξεις μετά από συμφωνία που φέρεται να έχει υπογράψει η ίδια κυβέρνηση για εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ.

Η προσωπική διαφορά είναι το επόμενο “χτύπημα” της κυβέρνησης  και, όπως φαίνεται 900.000 συντάξεις μπαίνουν στο «απόσπασμα». Ο τέως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωνε μετ’ επιτάσεως ότι επρόκειτο για σενάριο επιστημονικής φαντασίας η περικοπή των κυρίων συντάξεων.

Επί της ουσίας άλυτο είναι το πρόβλημα με το ασφαλιστικό καθώς έχει υλοποιηθεί  άλλη μια ημιτελή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που περικόπτει τις συντάξεις με οριζόντιο και αυθαίρετο τρόπο, και διατηρεί απαγορευτικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Οι περικοπές των συντάξεων είναι βέβαιες και θα γίνουν το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, η χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων και η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται από την υπερκάλυψη, και το βαθμό υπερκάλυψης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 π.μ. του ΑΕΠ
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*