Γιατί το κράτος αδιαφορεί για έσοδα 50 εκατομμυρίων;

της Ελενας Ερμείδου

Δισεπίλυτα προβλήματα έχει δημιουργήσει η αύξηση της φορολογίας στους έλληνες πολίτες που πηγάζει από την ανάγκη του κράτους για έσοδα και  κυρίως της έμμεσης.  Από το 2010 μέχρι το 2016, η συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων φτάνει περίπου στο 61% έναντι 39% από άμεσους. Την ίδια στιγμή,  το κράτος χάνει έσοδα που φτάνουν μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ από την μη εφαρμογή της νομοθεσίας και συγκεκριμένα του Ν. 4141/2013, αρθ. 26  και την αντιμετώπιση του επικίνδυνου για την κοινωνία φαινομένου κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων.

Το φλέγον ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων έθεσε μετ’ επιτάσεως κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κος Δημήτρης Μαζαράκης,  διερωτώμενος: «γιατί κάποιοι να επιβαρύνουν το κράτος και, γιατί το κράτος να αφήνει να χάνονται έσοδα που φτάνουν από 30 μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι οι  ανασφάλιστοι οδηγοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο και διευκρινίζοντας ότι «οι συνεπείς πολίτες πληρώνουν για τους ασυνεπείς το 6,5% επί των ασφαλίστρων τους, που χρηματοδοτεί το Επικουρικό Κεφάλαιο».

Υπενθυμίζεται ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής δεσμεύτηκε ενώπιον του Προέδρου του ΕΕΑ Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου για την εφαρμογή της νομοθεσίας προσεχώς. Η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στα μηχανογραφικά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Από την πλευρά του ο κος Δ. Μαζαράκης ζήτησε  «άμεσα να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος ώστε να μην κυκλοφορεί πλέον ούτε ένα ανασφάλιστο όχημα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*