Aon Benfield: Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη το 75% των ζημιών από φυσικές καταστροφές φέτος

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

O Αύγουστος ήταν ένας εξαιρετικά “γεμάτος” μήνας από πλευραάς φυσικών καταστροφών διεθνώς, όμως η συντριπτική πλειονότητα των ζημιών κατά πάσα πιθανότητα δεν καλύπτεται ασφαλιστικά, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση Global Catastrophe Report της Αon Benfield.

Oπως σημειώνει το στέλεχος της Aon Steve Bowen, “Ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας έντονης κινητικότητας από πλευράς φυσικών καταστροφών, από τις οποίες ξεχώρισαν δύο: Οι πλημμύρες στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ και ο ισχυρότατος σεισμός στην κεντρική Ιταλία. Παρότι και τα δυο γεγονότα προκάλεσαν ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντούτοις οι περισσότερες είναι κατά πάσα πιθανότητα ανασφάλιστες, κάτι που αναδεικνύει το γεγονός ότι ορισμένοι κίνδυνοι παραμένουν υπερβολικά “υπο-ασφαλισμένοι” ανεξάρτητα από την περιοχή όπου εκδηλώνονται. Πραγματικά καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, περίπου το 75% των φετινών ζημιών απο φυσικές καταστροφές δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη”.

Μεταξύ των φυσικών καταστροφών του Αυγούστου συμπεριλαμβάνονται πλημμύρες στην Ινδία (ο λογαριασμός των οποίων εκτιμάται στα 452 εκατ. δολάρια), στην Κίνα, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Νότια και την Βόρειο Κορέα, του Σουδάν και τα Σκόπια. Δασικές πυρκαγιές στη νότιο Γαλλία, στην Πορτογαλία και στην Λα Πάλμα της Ισπανίας προκάλεσαν σωρευτικές ζημίες ύψους 226 εκατ. δολαρίων. Επιπροσθέτως, ο τυφώνας Ερλ προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις στο Μπελίζ και το Μεξικό, οι οποίες προκάλεσαν ζημίες της τάξης των 250 εκατ. δολαρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*