ΔΝΤ: Συνεχίζει τον «πόλεμο» για πλεόνασμα και χρέος

Του Νώντα Χαλδούπη

Μια σύντομη «εκεχειρία» είναι η συμφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος, καθώς, όπως προκύπτει από δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Ταμείου, η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δεν πρέπει να επιβληθεί στην Ελλάδα ένας ανεδαφικός, κατά τη δική του εκτίμηση, μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2028), αλλά να τεθεί ένας ρεαλιστικός στόχος (1,5%) και να ληφθούν τολμηρά μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Όπως ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους (η πλήρης απομαγνητοφώνηση της ενημέρωσης εδώ), παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν να εισηγηθεί η διοίκηση του Ταμείου στο συμβούλιο την έναρξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Ο ίδιος τόνισε ότι «σίγουρα έχει γίνει πρόοδος για το χρέος, η Ευρώπη κάνει πρόοδο», καθώς «η ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται πλέον σταθερά στην ατζέντα». Οι Ευρωπαίοι, σημείωσε, αναγνωρίζουν τώρα ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, αποδέχονται ότι χρειάζεται ελάφρυνση και αποδέχονται τη μεθοδολογία, βάσει της οποίας θα προσδιορισθεί η αναγκαία ελάφρυνση χρέους.

Αποδέχονται, επίσης, όπως τόνισε ο αξιωματούχος, τους στόχους για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (έως 15% του ΑΕΠ και έως 20%, αντίστοιχα). Αποδέχονται ακόμη και το να γίνουν οι υπολογισμοί σε μεγάλη χρονική περίοδο (έως το 2060), ενώ αρχίζουν να βλέπουν θετικότερα μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση των βασικών υποθέσεων (για το πλεόνασμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, την ανάπτυξη).

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ο αξιωματούχος του Ταμείου, η ανακοίνωση του Eurogroup διατηρεί την εστίαση στο χρέος με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι γενικές αναφορές που περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους, δεν είναι επαρκείς για να γίνει από το Ταμείο μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, στη βάση της οποίας οι υπηρεσίες του θα εισηγηθούν στο συμβούλιο την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ θα περιμένει από τους Ευρωπαίους να δώσουν πλήρη ποσοτικά στοιχεία για τα μέτρα που προτείνουν, σχετικά με την αλλαγή του προφίλ του χρέους (διάρκεια, επιτόκια) και για όλα τα άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν (επαναγορές ακριβότερων δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), ώστε με βάση αυτά τα στοιχεία να αποφανθεί το Ταμείο αν θα καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Όσο για τις βασικές υποθέσεις της ανάλυσης βιωσιμότητας, ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Ταμείο να ξεφύγει από την εκτίμησή του, όπως διατυπώθηκε και πρόσφατα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και ότι ο στόχος πρέπει να τεθεί στο 1,5%. Άφησε δε να εννοηθεί ότι με επιμονή του Ταμείου απαλείφθηκε από την ανακοίνωση του Eurogroup η αναφορά σε πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, αν και δεν έγινε δεκτή, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, η μείωση του στόχου στο 1,5%.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το Ταμείο δεν πρόκειται να αλλάξει τη δική του βάση υπολογισμού της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά θα διατηρήσει το μεσοπρόθεσμο στόχο για πλεόνασμα στο 1,5%.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να ζητεί ακριβώς αυτό που αρνείται να προσφέρει η γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή μια γενναία ελάφρυνση του χρέους, που θα είναι συμβατή με το χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο.

Σε αυτό το σημείο οι δύο πλευρές των πιστωτών συνεχίζουν να διαφωνούν έντονα, αν και έθαψαν πρόσκαιρα τα τσεκούρια του πολέμου, επειδή, όπως τόνισε και ο αξιωματούχος, «ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξει συμβιβασμός, διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση όπου έχει ανάγκη μια εκταμίευση».

Όμως, αμέσως μετά το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα και μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπου θα πρέπει να συζητηθεί το ελληνικό θέμα στο συμβούλιο του Ταμείου, θα πρέπει να αναμένεται ένα ακόμη πολύ σκληρό ματς, ανάμεσα στις δύο πλευρές…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*