Δανειστές: Γιατί δεν «βγαίνουν τα νούμερα» στο ασφαλιστικό

Ικανοποιητική, σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος, θεωρούν οι δανειστές την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά εκτιμούν ότι «δεν βγαίνουν τα νούμερα» της αναγκαίας προσαρμογής της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, το 2018.

Στα πρώτα συμπεράσματα των δανειστών από τις έως τώρα συζητήσεις με την Αθήνα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο “Bloomberg”, στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα χρειάζεται μια καλή συνταξιοδοτική ρύθμιση, γιατί αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

Σχολιάζοντας το σχέδιο Κατρούγκαλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει μια σοβαρή πρόταση στο τραπέζι, η οποία φαίνεται ότι είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα (σ.σ.: μετά το 2018), όμως υπάρχουν δημοσιονομικά κενά βραχυπρόθεσμα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα, είπε, όμως αυτό μπορεί να χρειαστεί μια-δυο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη τηλεδιάσκεψη, που είχαν χθες τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τους τεχνοκράτες των θεσμών φάνηκε να εξειδικεύονται οι απαιτήσεις των δανειστών για αύξηση των εξοικονομήσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος, ώστε η συνταξιοδοτική δαπάνη να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Οι τεχνοκράτες των θεσμών επέμειναν ιδιαίτερα στο θέμα των υψηλών, κατά τις εκτιμήσεις τους, ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου, ενώ διατύπωσαν ενστάσεις και για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης με 15 χρόνια ασφάλισης, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τις βασικές προσαρμογές που περιμένουν από την κυβέρνηση, ώστε να εγκριθεί το σχέδιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*