Κρις Αίσωπος: Το ΤΕΚΑ είναι στον σωστό δρόμο

H Ένωση Θεσμικών Επενδυτών διοργάνωσε το 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, μία Ημερίδα όπου όλοι οι κλάδοι της θεσμικής διαχείρισης συζήτησαν για τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις που επιφέρει ο πληθωρισμός στην επενδυτική τους στρατηγική.  

Οι CEO των ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΑΠ, ΑΕΔΟΕΕ, ΑΕΕΧ, ανώτατα στελέχη τους και διαχειριστές κεφαλαίων, στελέχη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς, μέσα από 7 διαφορετικά πάνελ, ανέλυσαν και τους προβληματισμούς και τις ευκαιρίες των επενδύσεων σε πληθωριστικό περιβάλλον για τα Αμοιβαία Κεφάλαια, για τη ακίνητη περιουσία, τα εναλλακτικά κεφάλαια και τα Private Equity αλλά και για την διαχείριση των αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων.  

Μέσα από την πλατφόρμα LiveOn μεταδόθηκε αυτό το ενδιαφέρον συνέδριο. Μεταξύ άλλων υπήρξε εκτενής αναφορά και στο θέμα του ασφαλιστικού.

Ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν στο Panel Ι: «Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας» με τη συμμετοχή κορυφαίων ανθρώπων της αγοράς.

Ο Κρις Αίσωπος τόνισε:

Το ασφαλιστικό αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα της οικονομίας ξεκινώντας από το δημογραφικό. Το ΤΕΚΑ είναι στον σωστό δρόμο. Όμως το βασικό είναι ότι χρειάζονται διάφορες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει έλλειψη κουλτούρας στο θέμα της αποταμίευσης. Το να δημιουργήσεις συμπληρωματική σύνταξη δεν είναι κάτι απλό. Το κράτος πρέπει να ασχοληθεί με την παιδεία της αποταμίευσης, από το σχολείο. Η Ελλάδα σαν κλίμακα φορολογίας μοιάζει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το 65 τοις εκατό των φορολογουμένων όμως βρίσκεται στις δυο πρώτες κλίμακες φόρου, στο αφορολόγητο και στο 10%. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργητικών των ταμείων, τα μέλη της ΕΘΕ διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα και των τριών πυλώνων. Αν εκπαιδευτεί σωστά ο πολίτης και δεν ποντάρει μόνο στο κράτος τότε θα αυξηθούν και τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων. 

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*