Η αξία ενός ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος υγείας

Πολύ συχνά θα ακούς ότι η πρόληψη είναι η πιο σημαντική προσέγγιση για τη θωράκιση της καλής υγείας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό ισχύει, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που όσο καλή πρόληψη κι αν έχεις, μπορεί να χρειαστείς έκτακτη περίθαλψη: κάποιο έκτακτο χειρουργείο, ξαφνική ασθένεια ή ατύχημα που μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία ή κάποια επείγουσα κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί διαγνωστικές εξετάσεις ή θεραπεία.

Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 έφερε μεγάλη αναστάτωση σε όλο τον κόσμο και πίεσε τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας. Τα περασμένα δύο χρόνια αλλά ακόμα και τώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.

Η καμπάνια του εμβολιασμού αποσυμφόρησε ως έναν βαθμό τον μεγάλο αριθμό νοσηλειών και διασωληνώσεων, όμως η πανδημία άφησε πίσω της κενά και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση άλλων  περιστατικών.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της πανδημίας και πριν ξεκινήσει η καμπάνια εμβολιασμού, υπήρξαν μέτρα στα δημόσια νοσοκομεία που επιβάρυναν ιδιαίτερα την αντιμετώπιση άλλων θεμάτων υγείας. Για παράδειγμα: 

  • Η μετατροπή μονάδων (π.χ. εμφραγμάτων) σε μονάδες ΜΕΘ Covid
  • Η μείωση χειρουργείων έως και 80% 
  • Η αναστολή εξωτερικών χειρουργείων

Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο οι καθυστερήσεις για διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, το κοινό απεύφευγε να επισκέπτεται τα νοσοκομεία επιδεινώνοντας χρόνιες και αδιάγνωστες παθήσεις, και υπήρξαν ελλείψεις που ακόμα δεν έχουν αναπληρωθεί πλήρως. 

Οι λίστες για τα προγραμματισμένα χειρουργεία είναι κατά πολύ αυξημένες, καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις ακόμα και πριν την πανδημία. Υπάρχουν περιπτώσεις που για να αντιμετωπιστεί ένα μη-επείγον χειρουργικό περιστατικό μπορεί να περάσει έως και ένας χρόνος. 

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας “Καθημερινή”, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις και καθυστερήσεις, με χειρουργικές αίθουσες να μη λειτουργούν και τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται πολλούς μήνες μετά. Ενδεικτικά, η λίστα για καρδιοχειρουργικά περιστατικά του νοσοκομείου Ευαγγελισμός φτάνει τους 800 ασθενείς, ενώ η λίστα χειρουργείου του ΚΑΤ συνολικά αριθμεί 7.700 εγγραφές. 

Σύμφωνα με τον πίνακα κατηγοριοποίησης περιστατικών του ΚΑΤ, ο χρόνος αναμονής για “περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη” ξεπερνά τις 24 εβδομάδες.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*