Τερματίζεται ο περιορισμός του Ελβετικού Φράγκου

Στις 15 Ιανουαρίου, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έπαυσε τον περιορισμό του ανώτατου ορίου για το ελβετικό φράγκο που οδήγησε αμέσως στην αύξηση της αξίας του ελβετικού φράγκου. Σε ένθετη Οικονομική Έρευνα που πραγματοποίησε η Atradius αναλύεται η εν λόγω κίνηση καθώς και το ενδεχόμενο αντίκτυπο της.

Σύμφωνα με τα όσα παραθέτει η έκθεση, το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε περίπου 15% την ημέρα της αναγγελίας και σήμερα διαπραγματεύεται περίπου στο € 1,02, σε σύγκριση με την ανώτατη τιμή επί του ευρώ ήτοι € 1,20 ενώ η ελβετική χρηματιστηριακή αγορά έχει πέσει καθώς οι Ελβετοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν υψηλότερο εγχώριο κόστος παραγωγής σε σχέση με τις τιμές των εξαγωγών τους, συμπιέζοντας τα επίπεδα κέρδους.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναφέρει απότομες απώλειες και οι πρώτες πτωχεύσεις έχουν ήδη καταγραφεί καθώς η υψηλότερη τιμή του φράγκου σημαίνει επίσης ότι οι ξένες εταιρείες και τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί σε ελβετικό νόμισμα αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επίπεδα χρέους καθώς και αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*