Atradius: Ανοδικά, στο +2,5% η παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου

Αυξημένη παραγωγή ασφαλίστρων 2,5% κατέγραψε η Atradius Hellas στο εννεάμηνο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, διατηρώντας παράλληλα θέση market leader στις ασφαλίσεις πιστώσεων, με μερίδιο αγοράς 47,04% (στοιχεία επταμήνου).

Ειδικότερα, η παραγωγή ασφαλίστρων της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 ανήλθε στα 20,383 εκατ. ευρώ έναντι 19,946 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι, κατά το περυσινό 12μηνο η εταιρεία κατέγραψε συνολική παραγωγή 25,652 εκατ. ευρώ.

Κατά το φετινό εννεάμηνο, η Atradius Hellas «υποδέχθηκε» 415 αιτήματα για αποζημιώσεις, συνολικής αξίας 11,989 ευρώ, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2022 είχε διαχειριστεί 615 αιτήματα συνολικού ύψους 11,889 εκατ. ευρώ.

Το Loss Ratio του 2022 εκτιμήθηκε σε 36,5% (υψηλότερο κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021), ενώ βάσει στοιχείων εννεαμήνου 2023 ο δείκτης υπολογίστηκε στο 30,4%, με ετήσιο στόχο το 45,3%.

Σύμφωνα με τον CEO της Atradius Hellas, κ. Γεράσιμο Τζέη, τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση της εταιρείας για το 2023 περί αύξησης των αιτημάτων αποζημίωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, για την επόμενη πενταετία ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να διατυπωθεί και αυτό γιατί, αφενός το γεωπολιτικό και οικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον παραμένει ρευστό, αφετέρου η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων στις διεθνείς κρίσεις δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά το παρελθόν.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Atradius Hellas, ο κ. Γεράσιμος Τζέης, σημείωσε ότι στο εννεάμηνο φέτος κινήθηκαν σε θετικό ορίζοντα και βάσει προβλέψεων, ενώ εκτίμησε ότι το 12μηνο θα κλείσει επίσης ανοδικά για τα έσοδα από εισπραχθέντα ασφάλιστρα, με την εταιρεία να διατηρεί κυρίαρχη θέση στις ασφαλίσεις πιστώσεων.

Όσον αφορά την Atradius Rumania, το management της οποίας εποπτεύεται από την Ελλάδα, το εννεάμηνο έκλεισε με αυξημένη παραγωγή ασφαλίστρων κατά 22% στα 5,5 εκατ. ευρώ και το Claim Ratio (Ζημιές / εισπραχθέντα ασφάλιστρα) διαμορφώθηκε βάσει αρχικών εκτιμήσεων στο 54%, έναντι 27% που ήταν ο αντίστοιχος δείκτης για το 12μηνο του 2022. Όσο για το μερίδιο αγοράς της Atradius Rumania, προσέγγισε στο επτάμηνο το 20%, ποσοστό υψηλό για το σχετικά μικρό διάστημα παρουσίας της εταιρείας στις ασφαλίσεις πιστώσεων της τοπικής αγοράς.

Τοποθετούμενος για το ευρύτερο συναλλακτικό κλίμα, ο CEO της Atradius Hellas, κ. Γεράσιμος Τζέης, υπογράμμισε ότι «το διαρκώς ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιβάλλει στις επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με προσοχή, έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή τους στη διασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας. Πρόκειται για προτεραιότητα η οποία καθιστά τις ασφαλίσεις πιστώσεων, όπως και τις υπηρεσίες πιστοληπτικής αξιολόγησης των επιχειρήσεων, κρίσιμα εργαλεία ανάπτυξης αυτών και σε ορισμένες περιπτώσεις εργαλεία πρόληψης σοβαρότατων κινδύνων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*