Atradius: Στην αγορά των Πιστώσεων με ισχυρό πλεονεκτήμα

της Ελενας Ερμείδου

Με μερίδιο 50% από τα 55 εκατομμύρια πρίμια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, η Atradius Ελλάδος σχεδιάζει την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην ελληνική αγορά. Συγκριτικό της πλεονέκτημα το διακαίωμα που της παρέχει ο Ομιλος να παίρνει αποφάσεις σε τοπικο επίπεδο, η αξιοπιστία της και η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο  Γεράσιμος Τζέης CEO στην Atradius Ελλάδος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Andreas Tesch, CMO του ομίλου Atradius, ο οποίος ανέλυσε της τάσεις της ελληνικής οικονομίας. 

Αλλαγές στις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο Γεράσιμος Τζέης αναφερόμενος στις ελληνικές επιχειρήσεις τόνισε πως αυτές αλλάζουν τις παραμέτρους στους πιστωτικούς ελέγχους και ακολουθούν πολιτικές συντόμευσης των χρονοδιαγραμμάτων για τις επί πιστώσει συναλλαγές, προκειμένου να μετριάσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο και να αποφύγουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, σε περίοδο υψηλών επιτοκίων.

Τα στοιχεία της Atradius δείχνουν ότι το ζήτημα της εμπορικής πίστης είναι καίριο για την επιχειρηματική κοινότητα που στρέφεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην κάλυψη της ασφάλισης πιστώσεων.    Στη σταθεροποίηση των ανοικτών υπολοίπων στις συναλλαγές (DSO),  η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κινδύνου στο πλαίσιο της ασφάλισης πιστώσεων  συνέβαλλε σημαντικά προσέθεσε ο CEO της Atradius στην Ελλάδα. 

 Έρευνα που πραγματοποίησε η Atradius  για τις Β2Β συναλλαγές στην Ελλάδα αποκαλύπτει :

·  Την επί πιστώσει η εξόφληση του 57% των Β2Β συμφωνών

·     Το 42% των επιχειρήσεων απαιτεί ταχύτερους χρόνους είσπραξης οφειλών

·  Το 47% των εταιρειών αξιοποιεί τα οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων

Περαιτέρω βάσει στοιχείων της έρευνας τις μεγαλύτερες πιέσεις από την επιδείνωση του πιστωτικού ρίσκου τους τελευταίους δώδεκα μήνες δέχθηκε ο ναυτιλιακός κλάδος. Το 62% των συναλλαγών υλοποιήθηκε με πληρωμές επί πιστώσει, ενώ ταυτόχρονα το 68% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις προσωρινές ελλείψεις ρευστότητας μεταξύ των πελατών B2B.

Η Ελλάδα στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον

Ο Andreas Tesch, CMO του ομίλου Atradius,  σχολιάζοντας το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Επεσήμανε ότι αναμένεται η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, όπως εκτιμάται, στο 3,5% το 2023 και στο 2,2% το 2024, ο περιορισμός της ανεργίας στο 11,1% (Ιούνιος 2023), η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,1% σε ετήσια βάση, η μείωση του ελλείμματος στο 3,5% του ΑΕΠ και η σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων το 8,7%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*