Το περίγραμμα των καταστροφικών συνεπειών που θα έχει για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, την κοινωνία και την εθνική οικονομία η υιοθέτηση του προσχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό όπως παρουσιάστηκε, δίνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
«Με την εισφοροδοτική επιδρομή που προβλέπει, προαναγγέλλει τη μαζική έξοδο, μεγάλου αριθμού ιατρών από το επάγγελμα. Δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ως αποτέλεσμα θα φέρει την ενδυνάμωση της παραοικονομίας, την υπαλληλοποίηση του ιατρού και τη μετανάστευση μεγάλου και αξιόμαχου ενεργού δυναμικού, ιδίως νέων επιστημόνων» επισημαίνει ο Μιχάλης Βλασταράκος, εκτιμώντας ότι η πρόταση της Κυβέρνησης έχει μοναδικό στόχο τη μείωση των ασφαλιστικών δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Ποιο είναι, όμως, το δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται σήμερα να «επιχειρήσουν» οι ελευθεροεπαγγελματίες, σύμφωνα με τον ΠΙΣ;
• «Τσουχτερές» φορολογικές υποχρεώσεις, με αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων στο 29% (από 26% που ήταν προηγουμένως) από το 1ο ευρώ καθαρού εισοδήματος
• Τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ)
• Εισφορά αλληλεγγύης
• Αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 55% στο 75% για φέτος και 100% για το 2017,
«Είναι αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ να καταβάλει συνολικά σε φόρους και εισφορές περίπου το 70%, μένοντας με ένα χαμηλό ποσό για τη διαβίωσή του που μεταφράζεται σε 6.000 ευρώ. Είναι αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει καθαρά εισοδήματα 40.000 ευρώ ετησίως να καταβάλει εισφορές στο ασφαλιστικό 20.000 ευρώ» τονίζει ο κ. Βλασταράκος.
«Το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμιά αναλογιστική ή οικονομική μελέτη και δεν θεσμοθετηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με προοπτική για το μέλλον» προσθέτει και καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το προσχέδιο που παρουσίασε και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.
Ζητάει, παράλληλα, να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ασφαλιστική προστασία ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα, κάτι που ισχύει – όπως λέει – και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ιατρούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βγαίνουν πολύ αργά στη σύνταξη.
«Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής προστασίας, της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών, για να μπορεί να προσφέρει προοπτική και βιωσιμότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η θέση των Επιστημονικών Φορέων για το ΕΤΑΑ είναι να παραμείνει ανεξάρτητο, εφόσον δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr