Το 2016, η πρώτη χρονιά εφαρμογής του Solvency II έδειξε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά αντέχει. Οι μεγάλες ασφαλιστικές είναι γερά προετοιμασμένες. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν οι μικρές ασφαλιστικές θα τα καταφέρουν να καλύψουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency II.
Στο 9ο Insurance Conference στο πάνελ Ι με συντονιστή το Νίκο Σακελλαρίου τέθηκε και συζητήθηκε το θέμα “Solvency II : Και τώρα τι;” Ομιλητές στο πάνελ ήταν οι κ.κ. Γιώργος Ραουνάς, Γενικός Διευθυντής, Υπηρεσίες Επιχειρηματικής Διακυβέρνησης KPMG, Ανδρέας Στυλιανού, Global Head of Analytics and Structured Reinsurance, Matrix Insurance & Reinsurance Brokers SA, Μυρτώ Χαμπάκη, Senior Manager, Risk Advisory, Sol Consulting SA, Νίκος Χαλκιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκή Πίστη.
Ο κύριος Γ. Ραουνάς επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε για την εποπτεία των ΕΠΥ, οι οποίες εποπτεύονται από τις μητρικές εταιρείες. Ο κύριος Α. Στυλιανού εστιάστηκε στις διαφοροποιήσεις μεταξύ των Solvency, τονίζοντας ότι το ΙΙ δεν είναι απλά μία αντικατάσταση του Solvency I. Η κυρία Μ. Χαμπάκη τόνισε ότι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ Solvency I και ΙΙ είναι η φιλοσοφία, τονίζοντας ότι το Solvency II βασίζεται στην λογική της ανάληψης κινδύνων. Ο κύριος Ν. Χαλκιόπουλος τόνισε ότι στο θέμα του παθητικού μπορούμε να δούμε εκπλήξεις σε προϊόντα, με αυτό να αναγιεννιέται υπολογιστικά. Στο ενεργητικό κάθε επένδυση ελέγχεται με το ρίσκο.