back to top
7.7 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Το μεγαλύτερο deal του Prem Watsa εδώ και 31 χρόνια !

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με την απόκτηση της “μεγαλύτερης και καλύτερης εταιρείας εδώ και 31 χρόνια” κατά τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου Prem Watsa κλείνει το 2016 για την καναδική Fairfax, τον μητρικό όμιλο -μεταξύ άλλων- της ERB Eurolife και με σημαντική μετοχική παρουσία στην τράπεζα Eurobank. Ο λόγος για την εξαγορά της Allied World Insurance (γνωστή και ως AWAC που εδρεύει στο Zug της Ελβετίας) που εξαγόρασε η Fairfax έναντι 4,9 δισ. δολαρίων, σε μετρητά και μετοχές.

- Advertisement -

“Πρόκειται για ένα deal που θα αλλάξει την εικόνα της Fairfax”, υπογράμμισε ο κ. Watsa κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, προσθέτοντας ότι θα διατηρήσει την υφιστάμενη διοικητική ομάδα της AWAC υπό τον Scott Carmilani κι ότι δεν σκοπεύει να λάβει μέτρα περικοπής κόστους.

Η  Fairfax συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων της Β. Αμερικής που προχώρησαν σε εξαγορές εξειδικευμένων εταιρειών για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Αλλο παράδειγμα τηα τάσης αυτής είναι η εξαγορά της Ironshore από την αμερικανική  Liberty Mutual Holding έναντι 3 δισ. δολ., με στόχο την απόκτηση παρουσίας στην ασφαλιστική αγορά των Βερμούδων, την οποία προτιμούν οι πελάτες για ασφάλιση έναντι “ασυνήθιστων” κινδύνων.

- Advertisement -

Ο Prem Watsa είναι γνωστός για την αγάπη του στα deals. Τον περασμένο Οκτώβριο εξαγόρασε μονάδες της AIG στην Αργεντινή και την Τουρκία, ενώ το 2015 αγόρασε -μεταξύ άλλων- την Brit, η οποία εξειδικεύεται στην ασφάλιση έναντι ζημιών στους κλάδους ενέργειας και αεροναυπηγικής. Οπως ακριβώς και το αφεντικό της Berkshire Hathaway Warren Buffett που αποτελεί πρότυπό του, έτσι και ο Watsa χρησιμοποιεί τα έσοδα από ασφάλιστρα για να επενδύσει σε άλλους κλάδους. Η εξαγορά της AWAC θα  αυξήσει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Fairfax στα 39 δισ. δολάρια (από 30 δισ. προηγουμένως) και ο Watsa δήλωσε ότι διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες για επανεπένδυση των κεφαλαίων.

H Αllied World ιδρύθηκε στα τέλη του 2001 από τις AIG και Chubb, με στόχο να καλύφθεί ένα κενό στην ασφαλιστική βιομηχανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία που μπορεί να εδρεύει στην Ελβετία, αλλά έχει ως κύρια αγορά την Β. Αμερική παρέχει ασφαλιστική κάλυψη έναντι αγωγών και μηνύσεων σε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Εχει επίσης επεκταθεί σε εξειδικευμένες περιπτώσεις αστικής ευθύνης στελεχών και σε συμβόλαια που προστατεύουν τους πελάτες έναντι “δαπανηρών” εκπλήξεων που προκύπτουν σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ο αντασφαλιστικός βραχίονας της AWAC αναλαμβάνει κινδύνους που άπτονται φυσικών καταστροφών και καταστροφών των σοδειών.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς -εντός του α’ εξαμήνου του 2017- οι μέτοχοι της Allied θα έχουν 27% στον ενοποιημένο όμιλο. Οπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος Scott Carmilani, “Οι μέτοχοί μας θα επωφεληθούν από τις επενδυτικές ικανότητες της Fairfax που παρέχει μια εξαιρετική βάση για την Allied World ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται επ’ ωφελεία των πελατών, των συνεργατών και των εργαζομένων της…”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2024: Οι εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού βρέθηκαν για 22η συνεχόμενη χρονιά

Εurobank: To πλάνο για τη Β. Ελλάδα και τα 1,2 δισ. ευρώ

Εκταμιεύσεις ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ σχεδιάζει στο διάστημα 2024 – 2026 για τη Βόρεια Ελλάδα η Eurobank, ενώ την τελευταία τετραετία

AIG Hellas: Αποχωρεί ο Giuseppe Zorgno, αναλαμβάνει η Θεανώ Τελωνιάτη

Από 1 Ιανουαρίου 2025 τη θέση της Country Manager της AIG Hellas,  θα αναλάβει η κα Θεανώ Τελωνιάτη

ΠΑΝΟΡΜΟΣ – Σεμινάριο AIG για Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

Στις 17/04/24, ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ διοργάνωσε ένα επιτυχημένο webinar με θέμα "Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης (Professional Indemnity)"

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Epsilon Digital: Ηγέτης στην Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Στον συνεχώς εξελισσόμενο ασφαλιστικό κλάδο, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αποτελεί προτεραιότητα για την αποδοτικότητα και τη...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.