Ως ένα σκαλοπάτι εγγύτερα προς την οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) που χρειάζεται η χώρα, αξιολογούν την πρόταση του ΕΟΠΥΥ οι γενικοί γιατροί, στη βάση των διευκρινήσεων που έλαβαν από τη διοίκηση του Οργανισμού και τον αρμόδιο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι το προτεινόμενο μοντέλο δεν χαίρει της απαιτούμενης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να κρίνεται αβέβαιο το μέλλον της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης.
Οι προαναφερόμενες επαφές υπήρξαν μάλλον καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό του κλάδου για το ωράριο, αφού δεν προκύπτει υποχρέωση του συμβεβλημένου οικογενειακού γιατρού για αύξηση του ελάχιστου προβλεπόμενου χρόνου (4 ώρες ημερήσια και 24 εβδομαδιαία) και σε συνάρτηση με το μέγεθος της λίστας του (έως 2.250 ασθενείς). Εναπόκειται, παράλληλα, στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού να δεσμεύσει ένα διευρυμένο ωράριο για τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προσελκύσει ασφαλισμένους. Για την Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), όμως, τα κίνητρα για να το κάνει αυτό κανείς είναι ισχνά έως απόντα.
Την ίδια ώρα, η απόσταση που χωρίζει τις οικονομικές διεκδικήσεις του κλάδου με την πρόταση του ΕΟΠΥΥ δείχνει να παραμένει χαώδης. Δεν είναι τυχαίο πως οι γενικοί γιατροί ζήτησαν να θεσπιστεί συμμετοχή του ασφαλισμένου για την επίσκεψη, όπως συμβαίνει για την αγορά φαρμάκων και εξετάσεων.
Υπενθυμίζεται πως οι νέες συμβάσεις για τον οικογενειακό γιατρό προβλέπουν μέση μικτή αποζημίωση 1.623,78 ευρώ ή 0,72 ευρώ ανά εγγεγραμμένο ασφαλισμένο, ενώ οι γενικοί γιατροί έθεταν σαν όριο τα 2 ευρώ μικτά/μήνα ή τα 25 ευρώ μικτά/έτος ή – με αναγωγή στις 400 επισκέψεις τα 4 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ραντεβού κατά πάσα πιθανότητα θα προγραμματίζονται ανά 15 λεπτά.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΕΓΕΙΑ, ο οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να προσδοκά σε μια επιπρόσθετη αποζημίωση από τις επισκέψεις που δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτές εκτιμά ότι θα ανέρχονται κάθε μήνα σε 160 (μέγιστο), αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε 1.600 ευρώ/μήνα από ίδιες πληρωμές των ασφαλισμένων κι επομένως αθροιστικά σε μια αποζημίωση περίπου 3.200 ευρώ/μήνα για τον οικογενειακό γιατρό.
“Το υπουργείο Υγείας ελλείψει πόρων προτιμά να περιορίσει τη χωρητικότητα του συστήματος σε επισκέψεις κατ’ αναντιστοιχία με τις ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης του οικογενειακού γιατρού και να δώσει έτσι τη δυνατότητα στους γιατρούς να καλύπτουν ιδιωτικά μέρος των αναγκών υγείας του πληθυσμού αυτού αυξάνοντας τις τελικές απολαβές τους, παρά να εισαγάγει μια συμμετοχή του ασφαλισμένου στο ετήσιο κόστος του για οικογενειακό γιατρό ανάλογη του εισοδήματος του και κυμαινόμενη από 0-25€ κατ’ έτος” σχολιάζει η ΕΛΕΓΕΙΑ.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέληξαν, επίσης, στα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα αφορούν τη σύμβαση έργου με τον ΕΟΠΥΥ θα βαρύνουν αποκλειστικά το γιατρό (-31%)
- Το μέγεθος της λίστας είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο, απαιτεί απαραίτητα υποστήριξη γραμματειακή ή/και νοσηλευτική. Φυσικά το κόστος θα επιβαρύνει αποκλειστικά το γιατρό.
- Τα έξοδα λειτουργίας του ιατρείου (ενοίκιο, πάγια, αναλώσιμα, εξοπλισμός κλπ) επίσης θα επιβαρύνουν αποκλειστικά το γιατρό
- Ο Γενικός Γιατρός αποκλείεται από το να είναι οικογενειακός γιατρός για παιδιά, ακόμα κι αν οι γονείς το επιθυμούν.
- Ο Γενικός Γιατρός δεν πριμοδοτείται στην διαδικασία επιλογής των οικογενειακών γιατρών σε σχέση με τους παθολόγους.
Με βάση τις προαναφερόμενες διευκρινήσεις η ηγεσία της ΕΛΕΓΕΙΑ δεν παίρνει σαφή θέση υπέρ ή κατά των νέων όρων σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, καλώντας τα μέλη της να αποφασίσουν μόνα τους αν θα ενταχθούν στο σύστημα ή όχι.