Στην απόφαση ένταξης των αναμενόμενων διατάξεων του Υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο “σκούπα” με τα δεκάδες προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης κατέληξε η Κυβέρνηση. Ανάμεσα τους οι διατάξεις που αφορούν στη δημιουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, Αριστοτέλους και Μαξίμου αποφάσισαν να μην κατατεθούν ξεχωριστά οι ρυθμίσεις που είχαν τεθεί σε Διαβούλευση ως αυτόνομο νομοσχέδιο, με τίτλο “Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις”, αλλά να ενταχθούν στον εφαρμοστικό νόμο των προαπαιτουμένων, το οποίο αναμένεται να απαριθμεί γύρω στις 600 σελίδες.
Διαβάστε επίσης: Η “τελευταία” Θετική Λίστα και το επερχόμενο νομοσχέδιο
Διαβάστε επίσης: Απορρίπτουν οι ξένες φαρμακευτικές το νέο νομοσχέδιο
Αλλά δεν είναι η μόνη διάταξη του Υπουργείου Υγειας που θα περιλαμβάνεται στο πολύνομοσχέδιο. Πληροφορίες του Virus αναφέρουν ότι στο νομοθέτημα θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 8 διατάξεις του Υπουργείου Υγείας. Εκτός από την Επιτροπή HTA, θα περιλαμβάνει και τη διάταξη με την οποία καταργείται η Επιτροπή Τιμών.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας θα εντάξει και βελτιωτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων. Στόχος της διάταξης είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί.
Ακόμη, μεταξύ των ρυθμισεων θα είναι και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισηςτου ΕΟΠΥΥ, με το οποίο επιδιώκεται να διευκολυνθεί η εξατομικευμένη πρόσβαση ασθενών σε εκτός ενδείξεων φάρμακα.
Η Αριστοτέλους επαναφέρει και τα πληθυσμιακά κριτήρια στην αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων, που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες, ενώ θα ενταχθεί και ρύθμιση με την οποία νομιμοποιείται η λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησής τους με βάση το ΠΔ 10/2016.
Επιπροσθέτως, στο πολυνομοσχέδιο εντάσσεται διάταξη με την οποία θεσμοθετείται από τον ΕΟΜ η ηλεκτρονική κάρτα δότη, ενώ θα περιληφθεί και ρύθμιση με την οποία τροποποιείται η νομοθεσία του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.
Διαβάστε επίσης: “Γύρισαν την πλάτη” οι γιατροί στο διάλογο περί Ιατρικής Νομοθεσίας;
Το σχέδιο νόμου “σκούπα” αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, πριν το Euroworking Group της Πέμπτης, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει πάει προς ψήφιση τη Δευτέρα.