της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι τροποποιούν την δομή των προϊόντων τους ώστε να λάβουν υπόψη τις προσδοκίες παραμονής των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα επί μακρόν, αναφέρει μελέτη της S&P Global Ratings.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, όπως την διακοπή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και την εκχώρηση περισσότερων κινδύνων, με στόχο να καταστήσουν πιο ανθεκτικούς τους ισολογισμούς τους. Οι πάροχοι αποταμιευτικών προϊόντων και ασφαλειών ζωής θα στραφούν σε μηχανισμούς επιμερισμούς των ζημιών με τους κατόχους των συμβολαίων και σε πιο ευέλικτη τιμολόγηση των καλύψεων για μακροζωία, θάνατο και μακροπρόθεσμη περίθαλψη. Τα unit linked προϊόντα και αυτά που προσφέρουν σταθερές προμήθειες θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών.
Στους κλάδους περιουσίας και ατυχημάτων, η S&P εκτιμά ότι οι όμιλοι θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα του underwriting και την συνετή αποθεματοποίηση, προσπαθώντας παράλληλα να αυξήσουν τις τιμές, ώστε να αμβλύνουν τις παρενέργειες των χαμηλότερων αποδόσεων από επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν τα κόστη διαχείρισης μέσω της αυξημένης εξειδίκευσης του δικτύου και της ψηφιοποίησης.
Η S&P σημειώνει ότι δεν έχει καταγράψει ουσιώδεις αλλαγές στο “μείγμα” επενδύσεων των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων στο τρέχον περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, προβλέποντας επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ασφαλίστρων κατά την περίοδο 2016-2017. Ειδικά για τις ευρωπαϊκές αντασφαλιστικές εταιρίες, ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι θα δυσκολευθούν πολύ να διατηρήσουν τα υφιστάμενα επίπεδα κερδοφορίας τους, παρότι η πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια λειτουργεί υποστηρικτικά για την πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Η S&P “βλέπει” διατήρηση της κινητικότητας στο “μέτωπο” των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο και πιστεύει ότι το Brexit δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα κανενός ομίλου.