Όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τα φαρμακεία θα κατεβάσουν τα ρολά τους από αύριο Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια μέρα, στη 1 μ.μ., ΦΣΑ και ΦΣΠ θα πραγματοποιήσουνσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Οι φαρμακοποιοί της χώρας θα υποδεχθούν με αυτό τον τρόπο την Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει την αναμενόμενη συμφωνία μεταξύ Αριστοτέλους και Θεσμών και η οποία απελευθερώνει πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το ενδεχόμενο διατήρησης του 51% της επιχείρησης από φαρμακοποιό έχει απομακρυνθεί από την αρχή των συζητήσεων, με τους θεσμούς να μην δέχονται καν να το κουβεντιάσουν. Η ελληνική πλευρά φέρεται να επιδιώκει τη διατύπωση έστω και ενός μικρότερου ποσοστού, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία του φαρμακοποιού στην επιχείρηση. Αλλά οι διαπραγματεύσεις αποδεικνύονται πιο σκληρές από το αναμενόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί σύντομα, με τα δεδομένα να έχουν λάβει την τελική τους μορφή πριν την 28η Οκτωβρίου.
Οι αλλαγές καταλύουν «την φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος της Υγείας του ελληνικού λαού», προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί.
Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης αναμένεται να οδηγήσει τις κινητοποιήσεις και σε άλλους δρόμους, με τους Φαρμακοποιούς να έχουν ήδη προειδοποιήσει με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, η ΓΣ εξουσιοδότησε το προεδρείο του ΠΦΣ να πράξει ανάλογα με τις εξελίξεις και τα περιεχόμενα της ΥΑ.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στο REAL FM, αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Γ. Δαγρές, δεν έχουν γραπτώς το πλαίσιο της επικείμενης απελευθέρωσης.
«Αυτό που ζητάμε είναι να μείνει κλειστό το Φαρμακείο για επιτήδειους και αετονύχηδες, που είναι άσχετοι με το φάρμακο και που μπορεί να κάνουν ζημιά σε κάποιον ανυποψίαστο πολίτη», ανέφερε ο κ. Δαγρές προσθέτως πως, «στο φαρμακείο κουμάντο πρέπει να κάνει αυτός που γνωρίζει τα φάρμακα». Μάλιστα, δεν τίθεται αντίθετος στο ενδεχόμενο να βρεθεί «μια φόρμουλα, μέσα από την οποία μπορούν να τονωθούν οικονομικά τα φαρμακεία από τις ζημιές που τους έχει προκαλέσει ο ΕΟΠΥΥ, για να μπορέσει ο φαρμακοποιός να συνεχίσει να προσφέρει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα φάρμακα».
Διευκρίνισε, όμως, πως στην άδεια του φαρμακείου θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο ο φαρμακοποιός.
Καθ’όλη τη διάρκεια της απεργίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία ασφαλείας, εφημερεύοντα και διημερεύοντα, που έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων και στα φαρμακεία της κάθε περιοχής.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr