Αυξημένες εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων του ελεύθερου επαγγελματία, εκτιμούν ότι θα σημάνει το νέο ασφαλιστικό, οι γιατροί. Το σύνολο της επιβάρυνσης δε, εάν συνυπολογίσει κανείς την αυξημένη φορολόγηση, την αύξηση της προκαταβολής φόρου, την παραμονή του τέλους επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης, ανέρχεται σε 60% επί των καθαρών εισοδημάτων μην αφήνοντας τελικά διαθέσιμο εισόδημα για τον ελεύθερο επαγγελματία.
«Το κλείσιμο των ιατρείων, η υπαλληλοποίηση, η μαύρη εργασία και η μετανάστευση, είναι ορατά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία» τονίζει σχετικά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα 11 Γενάρη θα συναντηθεί με τους Προέδρους των αντίστοιχων Επιστημονικών Φορέων των Μηχανικών και των Νομικών, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους ενάντια στο ασφαλιστικό. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
«Ο δρόμος τον οποίο ζητεί ο ΠΙΣ να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι καθαρός, προκειμένου να στηριχτεί κάθε ατομική δραστηριότητα. Συνίσταται στη μείωση της υπερβολικής φορολόγησης (που αποτελεί θηλιά στο λαιμό κάθε επαγγελματία) και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου το κράτος θα στηρίζει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα με κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και βιωσιμότητα της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI, όπως έγινε και με τις τράπεζες, είναι αναγκαία, προκειμένου να είναι βιώσιμο το σύστημα» υπογραμμίζει ο Μ. Βλασταράκος.
«Το ΕΤΑΑ μπορεί να παραμείνει βιώσιμο και ανεξάρτητο στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης» καταλήγει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.