Κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η Αριστοτέλους για το ρόλο που επιφυλάσσει στους ιδιώτες γιατρούς, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο, όπως η πρόθεσή της να μειώσει περαιτέρω την αμοιβή ανά ασθενή στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, είναι αποσπασματικές. Την ίδια ώρα, οι αναφορές στον πρόσφατο νόμο για την ΠΦΥ είναι ελάχιστες. Για παράδειγμα, για τον οικογενειακό γιατρό ορίζεται αποζημίωση σταθμισμένη με την ηλικία και με μέγιστο αριθμό ασθενών τους 2.250 κατοίκους. Ακόμη, προβλέπεται ένα ελάχιστο καθημερινό ωράριο.
Η ασάφεια που χαρακτηρίζει το πλαίσιο συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς που θα κληθούν -εκ των πραγμάτων- να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του ΓΓ ΠΦΥ και της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). Η τελευταία κατέθεσε 4 προτάσεις, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των ιδιωτών γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι καλύπτουν το 70% του αστικού πληθυσμού:
- Μέγιστος αριθμός ΟΙ ανά περιοχή κάλυψης οι 1.650 ασφαλισμένοι και όχι οι 2.250 που προβλέπει ο νόμος για την ΠΦΥ.
- Ελάχιστο εβδομαδιαίο ωράριο κατ’ αναλογία με το μέγεθος της λίστας το κάθε ΟΙ.
- Πέρα από τη στάθμιση του κινδύνου για την ηλικία, που περιγράφει ο νόμος, να υπάρξει στάθμιση και για το νοσολογικό φορτίο.
- Ελάχιστη μικτή μέση κατά κεφαλή αποζημίωση του ΟΙ, κατ’ έτος, τα 25 ευρώ.
«Το επιχείρημα πως οι συμβεβλημένοι ΟΙ θα πρέπει να αμείβονται χειρότερα από τους ΟΙ των ΤΟΜΥ, καθώς αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν και ιδιωτική πελατεία και συνεπώς επιπλέον εισόδημα, πάσχει» τονίζει η ΕΛΕΓΕΙΑ, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις Βαρδαρού (εδώ). Όπως υποστηρίζει, αν το εγχείρημα πετύχει και το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά, δεν θα υφίσταται λόγος να βλέπει ο πολίτης έναν οικογενειακό γιατρό ιδιωτικά.
Για να εξοικονομηθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση των προτάσεών της, η ΕΛΕΓΕΙΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να: α) μεταφέρει πόρους του ΕΟΠΥΥ από τις απεικονιστικές – εργαστηριακές εξετάσεις, το φάρμακο και άλλους τομείς στην ΠΦΥ, και β) να εισαγάγει συμμετοχή στη δαπάνη για ΟΙ, από 0-25 €/ έτος, ανάλογη του εισοδήματος και αντιστρόφως ανάλογη των αναγκών υγείας.
Προειδοποιεί, παράλληλα, πως τυχόν έκπτωση στο κατά κεφαλή ποσό αποζημίωσης των ΟΙ και μάλιστα αποζημίωση κατώτερη των σημερινών συμβάσεων, θα έχει δυο πιθανά κι εξίσου τραγικά αποτελέσματα:
- Οι γιατροί να απορρίψουν μαζικά τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην βρίσκουν ΟΙ υπό ασφαλιστική κάλυψη.
- Οι γιατροί να αποδεχτούν τις συμβάσεις εξαθλίωσης με τον ΕΟΠΥΥ, προσβλέποντας σε παράπλευρα οφέλη κι έτσι να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν νέο κύκλο διαφθοράς, με παροχή χαμηλότατου επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ.
«Ευχόμαστε να αναθεωρήσετε δραστικά τις προθέσεις σας για τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος ΠΦΥ. Διαφορετικά η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ θα οδηγηθεί σε παταγώδη αποτυχία και μαζί με αυτή κινδυνεύει να καεί ο θεσμός του ΟΙ εις βάρος των πολιτών» υπογραμμίζει η ΕΛΕΓΕΙΑ.
Η Ένωση δεν παρέλειψε να θίξει και τον κρίσιμο ρόλο των ιδιωτών, μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Γενικών Γιατρών στο νέο σύστημα, απορρίπτοντας ως ανεδαφικές τυχόν σκέψεις απαγόρευσης της συνταγογράφησης σε μη συμβεβλημένους γιατρούς. «Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε το απόλυτο χάος στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων» υποστηρίζει.
Για τους Γενικούς Γιατρούς, η σταδιακή διάχυση της ιδέας του ΟΙ και της οργανωμένης ΠΦΥ απαιτεί αντίθετα:
- Την υποχρεωτική δήλωση από τους πολίτες του ΟΙ τους, ακόμη κι αν αυτός δεν είναι συμβλημένος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να λαμβάνουν παροχές και αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ-αποζημίωση για φαρμακευτική δαπάνη, εργαστηριακές εξετάσεις, ετήσιο κόστος για ΟΙ (ότι θα λάμβανε ο συμβεβλημένος ΟΙ γι’ αυτόν από τον ΕΟΠΥΥ) κλπ.
- Την παραπομπή από τον ΟΙ προς την εξειδικευμένη φροντίδα, για να μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ το κόστος της επίσκεψης, καθώς και η δαπάνη που οι εξειδικευμένοι ιατροί προκαλούν.