Την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας μεταξύ των ετών 2015-16 αποτυπώνει έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με αυτήν, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των εν λόγω δομών του ΠΕΔΥ παρέμεινε ουσιαστικά ο ίδιος (το ΚΥ Θήρας μετατράπηκε σε νοσοκομείο), η δύναμη των κλινών μειώθηκε κατά 2,8% και, παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση 1,5% στα ιατρικά μηχανήματα.
Διαβάστε επίσης: Αλλαγές στην αποζημίωση γενόσημων φαρμάκων: Τι δεν θα πληρώνουν οι ασθενείς
Ανάλογη μείωση (1,5%) παρουσίασε και ο αριθμός του λοιπού προσωπικού (διοικητικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό). Αντίθετα, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού παρουσίασε αύξηση κατά 3,1% και σημαντική αύξηση κατά 6% παρουσίασε ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού.
Αναλυτικά:
Το 2016 ο αριθμός των κέντρων υγείας του ΠΕΔΥ στη χώρα ανήλθαν σε 204 και μειώθηκαν κατά ένα σε σχέση με το 2015, καθώς το κέντρο υγείας Θήρας λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο. Από την κατανομή των κέντρων υγείας στις 13 περιφέρειες, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κέντρα βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία (33 κέντρα), στην Πελοπόννησο (23 κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (21 κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (7 κέντρα) και τη Δυτική Μακεδονία (6 κέντρα).
Από τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν, επίσης, τα εξής:
Σημαντική αύξηση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού παρατηρείται στις περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (38,2% και 14,8%, αντίστοιχα). Αντίθετα, σημαντική μείωση παρατηρείται στις περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου και της Ηπείρου (26,9% και 22%, αντίστοιχα).
Σημαντική αύξηση στον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας (15,2% και 13,7%, αντίστοιχα). Αντίθετα, σημαντική μείωση παρατηρείται στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων (27,1%).
Όσο για το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων, ο αριθμός του παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας (17,9%, και 16,7%, αντίστοιχα).
Πηγή: virus.com.gr / amna.gr