back to top
7.4 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Ουραγός το ελληνικό ΕΣΥ σε διεθνή αξιολόγηση

Τρίτη από το τέλος έρχεται η χώρα μας σε διεθνή αξιολόγηση των συστημάτων υγείας 35 ευρωπαϊκών χωρών! Το ελληνικό ΕΣΥ κατατάσσεται στις 32η θέση, πάνω μόνο από Βουλγαρία και Ρουμανία

Η έκθεση που αφορά το 2017 δημοσιεύτηκε στις 29-1-2018 και γίνεται κάθε χρόνο από ένα διεθνή φορέα, το Health Consumer Powerhouse, Ltd. Σε γενικές γραμμές αποτελεί έρευνα ικανοποίησης των πολιτών από το σύστημα υγείας κάθε χώρας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

- Advertisement -

Για την Ελλάδα, αναφέρεται στη δραματική μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για την υγεία την περίπου κατά 28% την περίοδο 2009-2011 και μετά αύξηση κατά 1% το 2012. Καμία άλλη χώρα που επλήγη από την οικονομική κρίση, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Εσθονία, Λιθουανία κλπ., δεν έχει δεχθεί τόσο μεγάλη μείωση της δαπάνης για την υγεία.

Ακόμη, γίνεται αναφορά στην αδυναμία της χώρας να υιοθετήσει τα γενόσημα φάρμακα, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της υψηλής δαπάνης για φάρμακα. Πάντως, επισημαίνεται ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την χρήση ακριβών φαρμάκων.

- Advertisement -

Ακόμη και η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως θετικό παράδειγμα. Ειδικότερα, καταγράφεται ως θετικό ότι το 2014 η χώρα έκανε τη μεγαλύτερη άνοδο από την 27η θέση στην 16η κυρίως γιατί εκμηδένισε τις μεγάλες λίστες αναμονής, καθώς καθιέρωσε κεντρικό, ηλεκτρονικό σύστημα.

Για το 2017, η χώρα που έκανε τη μεγαλύτερη βελτίωση είναι το Μαυροβούνιο, το οποίο ανέβηκε από την 34η στην 25η θέση, κυρίως γιατί υιοθέτησε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα όπως η ΠΓΔΜ.

Στις πρώτες θέσεις κατατάσσονται η ΟλλανδίαΕλβετίαΔανίαΝορβηγία και Λουξεμβούργο. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε υψηλή θέση βρίσκονται μικρές χώρες, όπως η Ισλανδία (9η), Σλοβακία (13η) και Πορτογαλία (14η). Άρα, το γεγονός ότι μία χώρα είναι μεγάλη και πλούσια δεν σημαίνει ότι θα έχει και αποδοτικό σύστημα υγείας.

Ο Johan Hjertqvist, ιδρυτής και πρόεδρος του Health Consumer Powerhouse, που συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας, επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα για τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη:

  • Τα δημόσια συστήματα συνεχίζουν να βελτιώνονται, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη θέση του ασθενή-καταναλωτή.
  • Η σχέση ανάμεσα στα χρήματα που δαπανά κάθε χώρα και την απόδοση του συστήματος υγείας είναι προφανής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, αλλά δεν φαίνεται ότι επηρεάζουν την πρόσβαση και τους χρόνους αναμονής.
  • Μεγάλες χώρες φαίνεται να ωφελούνται από συστήματα που υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση υπηρεσιών, ενώ συστήματα όπου προσφορά και ζήτηση είναι ενιαία αφορά κυρίως μικρές χώρες.
  • Υπάρχει αυξανόμενος αριθμός δεδομένων και στατιστικών, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας.
  • Μικρή πρόοδος έχει γίνει στην υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην υγεία. Οι γιατροί και ορισμένοι μάνατζερ εφαρμόζουν αλλαγές, αλλά πολιτικοί και διοικητικοί όχι τόσο συχνά.

Δείτε την έκθεση εδώ: EHCI-2017-report

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γεωργιάδης: Προχωρά η συνεργασία ασφαλιστικών εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία

Οι συζητήσεις προχωρούν μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και του Υπουργείου Υγείας για να ενταχθούν προγράμματα των  ασφαλιστικών  εταιρειών.

Προσλήψεις λοιπού προσωπικού: Ποιες ειδικότητες και σε ποιες δομές Υγείας

Προσλήψεις γίνονονται λοιπού επικουρικού προσωπικού σε διάφορες υγειονομικές δομές της χώρας για 24 ειδικότητες. 

Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα υπουργική απόφαση για την άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ

Με τη νέα υπουργική απόφαση η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ επεκτείνεται από τους ιατρούς και οδοντίατρους του κλάδου του Εθνικού...

ΔιαΝέοσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το ΕΣΥ

Τον δημόσιο τομέα Υγείας εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες Πολίτες στα δύσκολα, παρά τα προβλήματα στο ΕΣΥ,  όπως καταγράφεται στο τρίτο μέρος της δημοσκοπικής έρευνας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου