Η πλήρωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governmental) γίνεται πλέον ένας από τους απαραίτητους στόχους για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.
Τα κριτήρια ΕSG αφορούν στη βιωσιμότητα μιας εταιρείας και είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος να αξιολογούν οι επενδυτές και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μια εταιρεία, καθώς οι δείκτες ESG τεκμηριώνουν την οικονομική σταθερότητα μιας εταιρείας και την κάνουν πιο ελκυστική στους επενδυτές.
Οι εταιρείες, λοιπόν, με υψηλούς δείκτες ESG, εκτός από το να διασφαλίζουν μια βιώσιμη ανάπτυξη, ωφελούνται επιπροσθέτως όχι μόνο στα μάτια των επενδυτών και των τραπεζών, αλλά και των ίδιων των καταναλωτών/πελατών τους.
Τι ακριβώς όμως είναι τα κριτήρια ESG; Ο όρος αναφέρεται σε τρεις βασικούς δείκτες μέτρησης των ηθικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνεπεία των επιχειρηματικών επενδύσεων: περιβαλλοντικούς δείκτες, κοινωνικούς και δείκτες εταιρικής διακυβέρνησης.
Αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς δείκτες (Environmental), όταν μια εταιρεία ελέγχεται ως προς αυτούς, σε κλίμακα ESG, αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργήσει υγιείς περιβαλλοντικές πρακτικές, αντιμετωπίζει με σεβασμό το περιβάλλον, εφαρμόζει πρακτικές μείωσης έκλυσης ρύπων CO2 και προσπαθεί να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα.
Ο δεύτερος δείκτης, τα κοινωνικά κριτήρια (Social), προσδιορίζει κυρίως εταιρείες με ισχυρές κοινωνικές αρχές ευθύνης στις καθημερινές τους λειτουργίες, δηλαδή εταιρείες που σέβονται και προασπίζουν τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ζώων, την προστασία των καταναλωτών, την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα κ.λπ.
Τα κριτήρια ΕSG είναι ένας ολοένα πιο δημοφιλής τρόπος να αξιολογούν οι επενδυτές και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μια εταιρεία.
Τέλος, ο τρίτος δείκτης, η εταιρική διακυβέρνηση (Governamental) προσδιορίζει εταιρείες με ηθικές πρωτοβουλίες διακυβέρνησης στις εταιρικές τους πολιτικές, δηλαδή το κατά πόσον εφαρμόζονται αρχές όπως η επιχειρηματική ηθική, η διαφάνεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς, ο τρόπος λειτουργίας της ηγεσίας της εταιρείας και των μετόχων αυτής.
Η πλήρωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governmental) γίνεται, πλέον, ένας από τους απαραίτητους στόχους για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Ήδη, η κατά τα ESG κριτήρια απόδοση του Ομίλου Talanx αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από εξειδικευμένους οργανισμούς αξιολόγησης, όπως οι ΙSS ESG, Sustainalytics, MSCI ESG Ratings και CDP.
Στόχος μας είναι να συμπεριληφθούμε σε τουλάχιστον έναν αναγνωρισμένο δείκτη βιωσιμότητας και να βελτιώνουμε συνεχώς τις βασικές αξιολογήσεις ESG που προσδιορίζονται για τον όμιλό μας. Στο πλαίσιο αυτό, και συνδυαστικά με την έκθεση αειφορίας που δημοσιεύθηκε για το 2021, ο Όμιλος Talanx ενίσχυσε τους ESG στόχους του και επέκτεινε τη στρατηγική του για την αειφορία: το ύψος των βιώσιμων επενδύσεων άγγιξε τα 7,2 δισ. ευρώ, το νέο σύστημα αποδοχών του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνει μεμονωμένες εισφορές ESG, ενώ εφαρμόζεται ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια στις λειτουργείες του ομίλου, χάρη στη δημοσίευση του Δείκτη Ταξινόμησης της ΕΕ.
Καθώς ο Όμιλος Talanx ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική του για βιωσιμότητα ήδη από πέρσι, βασική προτεραιότητά μας είναι ο μηδενικός στόχος εκπομπών άνθρακα, που σκοπεύουμε να επιτύχουμε στις επενδυτικές και ασφαλιστικές μας δραστηριότητες έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, σχεδιάζουμε να γίνει ένας από τους κορυφαίους ασφαλιστές και μεγαλύτερους επενδυτές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο όμιλος δημοσίευσε επίσης τους Δείκτες Ταξινόμησης του 2021, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ, τα οποία τέθηκαν επίσημα σε ισχύ τον Ιούνιο του 2020. Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλο ένα θεμελιώδες κριτήριο για τη διαφάνεια στις επενδύσεις και την εκτίμηση στην ανάληψη του κινδύνου.
Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Talanx AG: «Αισθανόμαστε την κλιματική αλλαγή στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, τόσο στις πρωτασφαλιστικές όσο και στις αντασφαλιστικές μας δραστηριότητες. Οι φυσικές καταστροφές μάς επηρέασαν περισσότερο από ποτέ το οικονομικό έτος 2021, όταν οι καθαρές ζημίες σε αυτόν τον τομέα ανήλθαν στα 1,3 δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη στρατηγική μας για την αειφορία, προκειμένου να βοηθήσουμε στον περιορισμό των φυσικών καταστροφών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και να υποστηρίξουμε τη μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Βοηθάμε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μέλλον, συμπεριλαμβάνοντας μια σειρά διαφορετικών διαστάσεων βιωσιμότητας και παραγόντων ESG στην επιχειρηματική μας στρατηγική, και τα ενισχύουμε συνεχώς. Αυτό οδηγεί τον πολιτισμικό μας μετασχηματισμό και μας βοηθά να προετοιμαστούμε για τη νέα πραγματικότητα –the new normal–, η οποία θα διαμορφωθεί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
*από το περιοδικό Insurance World
διαβάστε επίσης: Γ. Γκούσκος: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Ομίλου Ευρωπαϊκή Πίστη