Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στα 600 εκατ. ευρώ θα ανέλθει ο «λογαριασμός» για τις ασφαλιστικές εταιρείες από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, σύμφωνα με υπολογισμούς της JP Morgan. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού αφορά σε αιτήσεις αποζημίωσης για καταστροφή περιουσίας και παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω έντονης βροχόπτωσης, μέρος της γέφυρας που συνδέει τη Γένοβα με τον αυτοκινητόδρομο Α10 κατέρρευσε, προκαλώντας το θάνατο 43 ατόμων και εκτεταμένες καταστροφές.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν δυο τύποι έκθεσης της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο συμβάν: Ο πρώτος αφορά στην καταστροφή περιουσίας λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας και ο δεύτερος στην διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα. Υπάρχουν επίσης αιτήσεις αποζημίωσης που συνδέονται με ασφάλειες ζωής, ασφάλιση ΙΧ και αστική ευθύνη.
Παρότι οι ασφαλισμένες ζημίες είναι δυνητικά υψηλές, δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα κέρδη των τριών (αντ)ασφαλιστικών ομίλων, των γερμανικών Allianz και Talanx (μητρική της Hannover Re) και της ελβετικής Swiss Re, που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Σύμφωνα πάντα με τη JP Morgan, οι ασφαλισμένες ζημίες που «αναλογούν» στην Talanx ανέρχονται στα 20 εκατ. ευρώ, αυτές της Allianz προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ και της Swiss Re τα 70 εκατ. ευρώ.
Οι υπολογισμοί της JP Morgan στηρίζονται στην εκτίμηση ότι υπάρχει «πλαφόν» στις ζημιές. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Allianz στις ασφαλισμένες ζημίες είναι κάτω του 10%, ότι ο βραχίονας της Swiss Re Corporate Solutions υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο (με την Autostrade) βάζοντας όριο στις δυνητικές ζημίες και ότι η έκθεση της Talanx είναι επίσης ελεγχόμενη και συνάδει με το μερίδιο αγοράς που έχει στις επιχειρηματικές ασφαλίσεις και αντασφαλίσεις στην Ιταλία.