Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, SDGs). Ο Στόχος 14 αναφέρεται στην προστασία των θαλασσών, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην παράνομη και ανεξέλεγκτη αλιεία. Τα Κράτη αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία στους στόχους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν κάλυψη σε αλιευτικούς στόλους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την καλύτερη πρόληψη κινδύνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υιοθέτηση πρακτικών που θα συνεισφέρουν στην προστασία των θαλασσών.
Οι υπογράφοντες του Συμφώνου για την προστασία των θαλασσών, μεταξύ των οποίων και η AXA, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προχωρούν σε ασφάλιση αλιευτικών σκαφών, ακολουθώντας τους παρακάτω άξονες:
- Εκπαίδευση και επιμόρφωση: Θα παροτρύνουν την υιοθέτηση μέτρων που βοηθούν στη μείωση και απάλειψη της παράνομης αλιείας.
- Διαχείριση και ανάληψη κινδύνων: Θα ενισχύσουν τη χρήση κατάλληλων τρόπων διαχείρισης και αξιολόγησης κινδύνων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να ασφαλίσουν αλιευτικά σκάφη ή εταιρείες που δρουν ενάντια στα διεθνή νομικά πλαίσια για την παράνομη αλιεία. Συγκεκριμένα, δεν θα ασφαλίσουν ή θα διευκολύνουν, εν γνώσει τους, την ασφάλιση σκαφών που έχουν επίσημα χαρακτηριστεί για τη συμμετοχή τους σε παράνομη αλιεία (illegal, unreported, unregulated – IUU – fishing).
Οι θάλασσες αποτελούν μοναδική πηγή ζωής για όλο τον πλανήτη. Παρέχουν οξυγόνο και τροφή, αποτελούν μέσο μετακίνησης και μεταφοράς, καθώς και έναν ανεξάντλητο χώρο για ξεκούραση και δραστηριότητες. Διαμορφώνουν τις καιρικές συνθήκες για την ηπειρωτική καλλιέργεια και αγροτική ζωή. Την ίδια ώρα απειλούνται από μια σειρά κινδύνους, όπως η ρύπανση, που επηρεάζουν την ισορροπία της ζωής στον πλανήτη. Η παράνομη αλιεία επιδεινώνει την ανθεκτικότητα των θαλασσών στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.