Του Αιμίλιου Νεγκή, Δευθυντή Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazin
Γεμάτες φωτογραφικές ρυθμίσεις φέρονται ότι είναι οι τεχνικές προδιαγραφές, που συνέταξε επιτροπή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού ύψους 40 εκατ. ευρώ! Το έργο υλοποιείται με κοινοτικά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας Αττικής και αφορά τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Δεν το λέμε εμείς. Τα λένε επωνύμως οι υπεύθυνοι των εταιρειών εξοπλισμού στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις γιορτές. Αρκετές εταιρείες κατέθεσαν δεκάδες σχόλια, που καλύπτουν 70 ολόκληρες σελίδες(!) Τυχαίο;
Στο μεταξύ, προχθές, συνήλθε η αρμόδια 5μελής επιτροπή, που συνέταξε τις προδιαγραφές και τα μέλη της βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω με τη στοίβα των παρατηρήσεων. Όπως έμαθα, ασχολήθηκαν μόνο με τις παρατηρήσεις, που υποβλήθηκαν για 3 κατηγορίες εξοπλισμού:
- Συστήματα PET/CT.
- Σύστημα ακτινοχειρουργικής.
- Κύκλοτρα για παραγωγή ραδιοφαρμάκων.
Τα υπόλοιπα θα εξεταστούν σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 Ιανουαρίου, καθώς κρίθηκε ότι ο όγκος των παρατηρήσεων είναι μεγάλος και χρειάζεται αρκετός χρόνος για την εξέτασή τους.
Ας δούμε όμως ορισμένα χτυπητά παραδείγματα:
- Η εταιρεία ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ Α.Ε. κατήγγειλε ότι «το σύνολο και ο συνδυασμός των προδιαγραφών του συστήματος (αναφέρεται σε σύστημα ενδοσκόπησης) είναι παράνομοι και φωτογραφικοί, προσδιορίζοντας προϊόντα της εταιρείας PENTAX! Επιπλέον, υποστηρίζει ότι δημιουργούνται παρατύπως εμπόδια στην κυκλοφορία προϊόντων που διαθέτουν CE mark , τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για τη ζητούμενη χρήση.
- Τα ίδια αναφέρει και ο κ. Παναγιώτης Βούλγαρης, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας KARL STORZ ΜΕΠΕ: «Το σύνολο και ο συνδυασμός των προδιαγραφών του ανωτέρω συστήματος χαρακτηρίζουν ευθέως συγκεκριμένα μοντέλα ενός συγκεκριμένου κατασκευαστή, εμποδίζοντας την ευρύτητα συμμετοχής, δημιουργώντας εμπόδια στην κυκλοφορία προϊόντων που διαθέτουν CE mark , τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για τη ζητούμενη χρήση».
- Για το ίδιο θέμα, η εταιρεία ΠΡΩΤΟΝ ΑΕ αναφέρει ότι «οι αναρτημένες προς διαβούλευση τεχνικές προδιαγραφές… καθιστούν αδύνατη την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό θέτοντας αδικαιολόγητους περιορισμούς συμμετοχής σε εταιρείες με προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν την σήμανση πιστοποίησης CE…».
- Η εταιρεία Draeger Hellas A.E. κατήγγειλε ότι στα αναισθησιολογικά μηχανήματα οι προδιαγραφές… «Προδιαγράφουν «ξεκάθαρα» μια συγκεκριμένη εταιρεία και ειδικότερα ένα συγκεκριμένο μοντέλο μηχανήματος (ειδικότερα το Carestation 650 – GE Healthcare που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Τζανιδακης Ο.Ε. – «Intermedica»).
Μάλιστα, τονίζει ότι οι προδιαγραφές είναι… « μελετημένες με τέτοιο «χειρουργικό» τρόπο ώστε ακόμα και αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις σε κάποιες «εξόφθαλμα» φωτογραφικές προδιάγραφες το σύνολο των υπολοίπων θα αναγκάζει τις υπόλοιπες συμμετέχουσες εταιρείες να προσφέρουν υψηλότερης τεχνολογίας μοντέλο και κατ’επέκταση και υψηλότερης τιμής σε σχέση με τον «προεπιλεγμένο» προμηθευτή ο οποίος λόγω των συγκεκριμένων προδιαγραφών έχει την δυνατότητα να προσφέρει χαμηλότερης τεχνολογίας μηχάνημα και φυσικά σε χαμηλότερη τιμή».
Ακόμη, παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι «αυτό που επιτυγχάνει ο συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών προδιαγραφών είναι ότι επιτρέπει τη συμμετοχή της εταιρείας Τζανιδακης Ο.Ε. – «Intermedica» με το χαμηλότερο τεχνολογικά μοντέλο της, ενώ όλες οι άλλες εταιρείες, αναγκαστικά, με υψηλότερης τεχνολογίας (ηλεκτρονικού μίκτη) μοντέλα και επομένως υψηλότερου κόστους»…
Σύμφωνα πάντα με την Draeger Hellas A.E., τα ίδια ισχύουν και στις τεχνικές προδιαγραφές των αναπνευστήρων. Όπως αναφέρει, «οι εν λόγω προδιαγραφές οδηγούν σε μια συγκεκριμένη εταιρεία και ειδικότερα ένα συγκεκριμένο μοντέλο μηχανήματος (Carescape R860) και συμπτωματικά πάντα στην ίδια εταιρεία ως ανωτέρω»!
Η γερμανική εταιρεία με διεθνή παρουσία σε πάνω από 200 χώρες και περίπου 13.900 εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκαθαρίζει ότι «η εταιρεία μας θεωρεί ανώφελο και μάταιο να συμμετέχει στην συγκεκριμένη διαδικασία διαβούλευσης, εάν δεν αλλάξουν πλήρως οι προδιαγραφές…».
- Πάλι, η εταιρεία ΠΡΩΤΟΝ ΑΕ – αυτή τη φορά για άλλο εξοπλισμό – επισημαίνει ότι οι προδιαγραφές για τον ψηφιακό στεφανιογράφο δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή της εταιρείας, που αντιπροσωπεύει μηχανήματα της TOSHIBA MEDICAL, η οποία διαθέτει μια σειρά από τους πλέον εξελιγμένους ψηφιακούς αγγειογράφους / στεφανιογράφους, μοντέλο Infinix I, που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα ίδια ισχύουν και για τις προδιαγραφές του «συστήματος αγγειογραφίας με σύστημα ανάρτησης μόνιτορ».
- Το ίδιο συμβαίνει κατά την ΠΡΩΤΟΝ ΑΕ και όσον αφορά στις προδιαγραφές για αξονικό τομογράφο 16 και 64 τομών. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι «οι υπο διαβούλευση προδιαγραφές δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή της εταιρείας μας στην επικείμενη προμήθεια, παρότι διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα Αξονικών Τομογράφων το Aquilion Prime 80 ανεξάρτητων σειρών ανιχνευτών του κατασκευαστικού οίκου TOSHIBA MEDICAL».
- Η εταιρεία GE Healthcare δήλωσε στη διαβούλευση ότι «το υπό διαβούλευση σχέδιο προδιαγραφών Μαγνητικών Τομογράφων αποκλείει την συμμετοχή της εταιρείας μας και στις τρεις κατηγορίες συστημάτων. Επιπλέον εγείρει θέματα ισότιμης διαχείρισης απαιτώντας από τις κατασκευάστριες εταιρείες τεχνολογίες διαφορετικών τεχνικών χαρακτηριστικών. Η τεχνολογία στην οποία βασίζονται οι προδιαγραφές παρουσιάστηκε το 2010, δεν έχει εξελιχθεί έκτοτε και προσφέρεται αποκλειστικά από την Philips Healthcare».
Υπήρξαν παράπονα ακόμη και από γιατρό του ΕΣΥ. Ο κ. Μιχάλης Αργυρίου, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού. Την Πέμπτη 21-12-2017, έστειλε μακροσκελή επιστολή στην διοικήτρια του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι «μετά από μελέτη διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τεχνικές προδιαγραφές που συνέταξε και διαβουλεύτηκε το νοσοκομείο μας αλλά ούτε και οι συνθήκες τόσο του χώρου όσο και της λειτουργίας της μονάδας».
Ο κ. Αργυρίου αναφέρεται στα Νέα Μονάδα Καρδιοχειρουργημένων και Νευροχειρουργημένων Ασθενών. Ανάμεσα στα άλλα ο κ. Αργυρίου τονίζει επί λέξει ότι:
- Τροποποιήθηκε η απαίτησή μας οι κλίνες να διαθέτουν μεγάλους τροχούς, απαίτηση που αποσκοπούσε στην ευκολία στη μετακίνηση και γρήγορη μεταφορά του ασθενούς από και προς το χειρουργείο, πόσο μάλλον για επείγοντα περιστατικά, που αιμορραγούν και πρέπει να μεταφερθούν τάχιστα από τη μονάδα στο χειρουργείο.
- Το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στην Ανάνηψη Καρδιοχειρουργικών Ασθενών υποβάλλονται σε πρωτόκολλο ταχείας αποσωλήνωσης και κινητοποίησης. Για τον λόγο αυτό δεν γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε προδιαγραφές αεροστρώματος. Για το 10% των ασθενών που έχουν παρατεταμένη ανάνηψη ζητήθηκαν κλίνες 3ου βαθμού κατακλίσεων ενώ για τα υπόλοιπα 2ου βαθμού.
Έπειτα από όλα αυτά, ανακύπτουν καυτά ερωτήματα:
- Πώς είναι δυνατόν οι ενστάσεις και παρατηρήσεις να εξετάζονται από τα ίδια πρόσωπα, που έφτιαξαν αυτές τις προδιαγραφές;
- Εφόσον ορισμένες προδιαγραφές καταγγέλλονται ως φωτογραφικές, πώς είναι δυνατόν να παραμένουν στη θέση τους όσοι τις εισηγήθηκαν;