Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
H θέση σε ισχύ της οδηγίας Solvency II θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αντασφαλιστικά προϊόντα, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκουν την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, υποστηρίζει μελέτη του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings.
Με δεδομένο ότι η αντασφάλιση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μεταβλητότητας και στην ενίσχυση της κανονικότητας των ταμειακών ροών, η Fitch εκτιμά ότι οι πιο κερδισμένοι από την προβλεπόμενη αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο θα είναι οι ισχυρότεροι κεφαλαιακά όμιλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και αυτοί που εδρεύουν σε χώρες των οποίων το κανονιστικό πλαίσιο θεωρείται πλήρως ευθυγραμμισμένο με την Solvency II.
H υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση των αντασφαλιστικών μεταφράζεται σε χαμηλότερες κεφαλαιακές δεσμεύσεις για τους πρωτασφαλιστές, βάσει του υπολογισμού του δείκτη φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement ή SCR) της Solvency II, αναφέρει η μελέτη της Fitch που τιτλοφορείται «Η αντασφάλιση στον κόσμο της Solvency II».
Η ευθυγράμμιση με τις ρυθμίσεις της Solvency II είναι επίσης σημαντικό πλεονέκτημα επειδή απλοποιεί τις αγοραπωλησίες ανατασφαλιστικής κάλυψης με τις εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες των οποίων το εποπτικό πλαίσιο θεωρείται ισότιμο με το αντίστοιχο της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, η Ελβετία και η Βερμούδα είναι οι μόνες χώρες με καθεστώς πλήρως ισότιμο με αυτό της Solvency II, ενώ η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής ισοτιμίας.
Σύμφωνα πάντα με τη Fitch, ο πλήρης αντίκτυπος της εφαρμογής της Solvency II στον αντασφαλιστικό κλάδο θα φανεί σε βάθος χρόνου, ωστόσο η θέση σε ισχύ της κοινοτικής οδηγίας έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της αντασφάλισης έναντι του ρίσκου της μακροζωίας, ειδικά όσον αφορά τις βρετανικές ασφαλιστικές με μεγάλο όγκο συμβολαίων ασφάλειας ζωής. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αντασφαλιστικές εταιρείες, όπως οι γερμανικές Munich Re και Hannover Re, και η γαλλική SCOR άρχισαν να λειτουργούν σε περιβάλλον Solvency II από την 1η Ιανουαρίου 2016, πετυχαίνοντας υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας. Το ίδιο ισχύει και για την ελβετική Swiss Re, που λειτουργεί βάσει του ελβετικου πλαισίου (Swiss Solvency Test ή SST).